Tanítsuk meg orrot fújni!

Fotó: gettyimages.com

A náthának a következménye az arcüreggyulladás, középfülgyulladás, orrmandula-gyulladás, légcsőhurut, hörghurut. Ezért komolyan kell venni ezt a mindennapinak tűnő  betegséget.

A nátha szempontjából nagyvárosokban élő, és a közösségbe kerülő gyermekek az igazán veszélyeztetettek. A kórokozók elszaporodásának megakadályozására pedig a legegyszerűbb gyógymód a folyamatosan termelődő, kórokozókkal telített orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása. Ezért mielőbb tanítsuk meg a gyereket a helyes, alapos orrfújásra.

Trükkök

Különböző trükkös megoldásokat kell kitalálnunk, hogy a gyermek megértse, hogyan lehet hatékonyan, erőteljesen kifújni az orrát.

  1. Ennek egyik módja például az, hogy az asztalra tollpihét (vattagombócot vagy pingponglabdát) teszünk, és megmutatjuk, hogyan tudjuk mi orrfújással, csukott szájjal átjuttatni hozzá a másik oldalra.
  2. Már nálunk is kapható a gyógyszertárakban egy olyan lufi, aminek az orrhoz illeszkedő toldaléka van. A gyermekek mindig szívesen felfújják a lufit az orrukkal is. Közben a másik orrfelet be kell fogni. Ezzel olyan légnyomást lehet létrehozni az orrban, hogy az eldugult orrból kiinduló kis csatorna, a fülkürt kinyílik.
Fotó: gettyimages.com

Fülmelegítés

Klinikai tapasztalat bizonyítja, hogy a fülkagylókra helyezett meleg reflexesen javítja ennek a vékony kis csatornának a működését. Ezért javaslom – már megelőzésképpen is – a fülek melegítését a náthás gyermekeknél. Nem folyamatosan kell melegben tartani, hanem naponta többször körülbelül 20 perces időtartamig. Ez egy ingerkezelés, és a hőmérsékletváltozás kiváltotta inger játszik szerepet a fülkürt funkciójának javításában. Erre a célra javaslom fülmelegítő gyógysapkát, ami mindkét oldalon egyidejűleg melegíti a füleket.

Az egészséges csecsemő piciny orra szerencsés esetben nem igényel tisztítást.

Váladékleszívás

A legegyszerűbben és leghatékonyabban szívótechnikával lehet az orrból a váladékot eltávolítani. Ezt körültekintő módon könnyű kézzel és jó technikával a náthás újszülött orrából is megtehetjük. Gyógyszert csak az orrváladék eltávolítása után célszerű az orrüregbe juttatni, mert csak a tiszta orrban tud az orrnyálkahártya a gyógyszerrel kapcsolatba kerülni, és így lesz hatásos a kezelés. Az orr belsejét bélelő nyálkahártya fontos élettani működést végez. Megszűri, megnedvesíti és melegíti a belélegzett levegőt. Ennek a három feladatnak csak a jól működő orrlégzés esetében tud megfelelni.

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos