Ha sorra szeretnénk venni a tápanyagokat, amelyek kapcsán a legnagyobb az eltérés az ajánlott és a bevitt mennyiségek között, akkor a sóval kell kezdenünk. Általános egészségügyi probléma Magyarországon, hogy túl sok nátriumot fogyasztunk.
A gyermekek 3-4-szer több sót fogyasztanak a kelleténél

A nátriumfogyasztás legfőbb forrása a konyhasó (nátrium-klorid), amelyet nemcsak az ételek közvetlen sózásával, hanem az élelmiszerek sótartalmával is elfogyasztunk.
Miért veszélyes a túl sok konyhasó?
- A hosszantartó, túl sok nátriumfogyasztás növeli a vérnyomást és megterheli a kisgyermek veséjét.
- A sok só a vér sűrűségét emeli meg. A szervezet erre úgy reagál, hogy szomjas lesz, és sok vizet iszik, amíg a vér sűrűsége helyreáll, de ennek következtében megnő a keringő vér mennyisége az erekben. A több vér egy zárt rendszerben emeli a vérnyomást.
Ezért ügyelnünk kell arra, hogy gyermekünk ne fogyasszon túlzottan sós ételeket az első három évben, ezzel nemcsak a magas nátriumbevitelt kerülhetjük el, de kialakíthatjuk a pici felnőttkori ízlését is.
Hogyan csökkentsük a nátriumbevitelt?
- Minél kevesebb hozzáadott sót használjunk az ételkészítéshez!
- Készételek helyett magunk főzzük ételeinket!
- A hagyományos sót cseréljük le csökkentett nátriumtartalmú sóra!
- A sós nassolnivalók helyett fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt!
- Ellenőrizzük a csomagolásokon a termékek nátriumtartalmát, válasszunk gyermekek számára készült ételeket, italokat!
- Magas nátriumtartalmú élelmiszerek közé soroljuk a készételeket, sós ropogtatnivalókat, chipseket, kenyereket, sajtokat, kolbászokat és szalámikat, ezek ne szerepeljenek rendszeresen a gyerekek étrendjében, ha mégis adunk nekik, ez csak kis mennyiségben történjen.
Magyar Gyermekorvosok Társasága