Ha hirtelen felszökik…

Ha felszökik a kicsi láza...

A láz a szervezet immunrendszerének válasza az őt ért baktérium, vírus okozta támadásokra vagy egyéb kóros folyamatokra.

Ha felszökik a kicsi láza...
Ha felszökik a kicsi láza…

A gyermekek hajlamosabbak a belázasodásra, mint a felnőttek, így a kicsiknél könnyen kialakulhat „forró” helyzet.

Lázcsillapítók a házi patikában

Lázcsillapításra recept nélkül kapható készítmények is rendelkezésre állnak, célszerű belőlük a házi patikában is tartani. Óvatosnak kell lenni azonban a vásárláskor, és tudni kell, hogy csak kortól, alapbetegségektől és a szedett egyéb gyógyszerektől függően lehet a megfelelő gyógyszert megtalálni.

A recept nélküli szerek közötti választásban minden esetben kérje gyermekorvosa vagy gyógyszerésze segítségét!

  • A leggyakrabban alkalmazott vény nélküli lázcsillapítók hatóanyaga paracetamol, acetil-szalicilsav vagy ibuprofén. Mindhárom hatóanyag a lázcsillapító hatása mellett fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, utóbbi kettő kisebb-nagyobb mértékben a gyulladást is csökkenti.
  • A lázcsillapítók változatos formában kaphatók, de csecsemők és kisgyermekek láza esetén a kúpok, illetve a szuszpenziók közül lehet választani.
  • Valamennyi lázcsillapító hatóanyagnál lényeges a megengedett egyszeri, illetve napi maximális dózis betartása.
Tudni kell, hogy:
  • Csecsemők és (kis)gyermekek részére paracetamolos és ibuprofénes speciális gyermekgyógyszerek állnak rendelkezésre. 16 éves kor alatt az acetil-szalicilsav alkalmazása nem javasolt, egy viszonylag ritkán fellépő, ugyanakkor súlyos kórkép, az ún. Reye-szindróma miatt.
  • Várandósság alatt lázcsillapításra a paracetamol az elsőként választandó szer, szigorúan a kezelőorvossal való egyeztetést követően.
  • A paracetamol bevétele nem étkezéshez kötött. Az acetil-szalicilsavat vagy ibuprofent tartalmazó készítményeknél az étkezés utáni bevétel javasolt.

Galenus