Menstruációs fájdalmai vannak a szoptatás alatt?

Tévedés azt gondolni, hogy aki szoptat, az nem menstruál. A havi vérzés és a szoptatás általában megfér egymás mellett. A gyermek születését követően pár hónappal már újra jelentkezhet a menstruáció, főleg akkor, ha nem kizárólagosan anyatejjel táplálja az anya a gyermekét. A havi vérzéssel nem ritkán együtt járó fájdalom és görcs sok esetben gyógyszeres csillapításra szorul.

Milyen gyógyszerhez nyúlhatnak a szoptató anyukák?

A menstruációval járó fájdalmak csillapítására általában olyan hatóanyagok használhatók, amik egyéb típusú fájdalmak (pl. fejfájás, fogfájás) kezelésére is alkalmasak. A szoptatás időszakában azonban nem minden fájdalomcsillapító ajánlott.

  • Szoptató anyáknak elsősorban ibuprofént tartalmazó készítményeket javasolnak a gyógyszerészek.

Szokásos egyszeri adagja 400-600 mg, a gyógyszerbevétel napi 2-3 alkalommal ismételhető. Filmtabletta, vízben feloldandó granulátum formájában is elérhetők a recept nélkül kapható ibuprofénes készítmények. A vízben oldódó granulátumnál a fájdalomcsillapító hatás – a filmtablettával összehasonlítva – gyorsabban alakul ki. Az ibuprofén hatóanyag alkalmazása során mellékhatásként gyomorirritáció, fekélyképződés kialakulhat, az arra hajlamos egyéneknél. Ebben az esetben a szer szedésétől el kell tekinteni. Gyomorfekélyben, reflux-betegségben, fekélyes bélgyulladásban, Crohn-betegségben szenvedőknek nem ajánlott az ibuprofén alkalmazása.

  • A paracetamolt tartalmazó tabletták, filmtabletták is alkalmasak a fájdalom csillapítására, ugyanis a paracetamol klinikailag jelentős mértékben nem választódik ki az anyatejbe. Azok a szoptató nők, akik a különféle említett alapbetegségeik miatt az ibuprofén adagolását illetően rizikócsoportba tartoznak, vagy a mellékhatások miatt nem alkalmazhatják az ibuprofént, a paracetamolt szedhetik. Paracetamolból az egyszeri adag 500-1000 mg, ami általában 1-2 tablettának felel meg. A napi maximum 4000 mg-os dózist nem szabad túllépni, mert az egy esetleges májkárosodás veszélyét veti fel.

Menstruációs görcsoldás nem gyógyszeresen

  • A nem gyógyszeres kezelési megoldások közül szoptatás alatt is javasolt a napi gyakorisággal végezhető intim torna.
  • Továbbá, a gyógyszertárakban beszerezhető melegíthető tasakok hason való alkalmazása sokat enyhíthet a menstruációs panaszokon.

Amennyiben a fenn leírt gyógyszerek, megoldások alkalmazása nem vezet a tünetek kellő mértékű mérsékléséhez, szakorvoshoz kell fordulni. Az orvos, a szoptatást is figyelembe véve, receptre kapható fájdalomcsillapítót (pl. diklofenák, metamizol tartalmút) rendel, vagy a fájdalmas menstruáció okát megtalálva egyéb terápiás megoldáshoz folyamodik.

Ami NEM javasolt a szoptatás időszakában

  • A paracetamolt és koffeint tartalmazó gyógyszer-kombinációk nem javasoltak szoptató anyáknak, ugyanis az anyatejbe kiválasztódó koffein élénkítőleg hathat a szoptatott csecsemőre. Szoptató anyáknál a „csak” paracetamolt tartalmazó készítményeket előnyben kell részesíteni az összetett patikaszerekkel szemben.
  • A menstruációs görcs oldásának bevált hatóanyaga a simaizmok görcseit oldó drotaverin vagy papaverin. Bár tablettaként recept nélkül megvásárolhatók, szoptatás alatti alkalmazásuk nem javasolt. Kellő mennyiségű klinikai vizsgálati eredmény nem áll rendelkezésre a szoptatás alatti alkalmazásukat illetően, így csak orvosi javaslatra szedhetők.
  • Forgalomban vannak olyan patikaszerek is, amik egyetlen csomagolásban fájdalomcsillapító és görcsoldó hatóanyagot (ibuprofén + drotaverin) tartalmaznak. Mivel a drotaverin szedése szoptatás alatt nem javasolt, a kombinált készítmények helyett célszerű a „csak” ibuprofént tartalmazó patikaszereket választani.
  • Az összetevők között nyugtató hatású fenobarbitált tartalmazó tablettákat nem javasolt a szoptatás időszakában alkalmazni. A fenobarbitál az anyatejbe kiválasztódva nyugtatólag hat a csecsemőre, és hosszabb idejű alkalmazásnál elvonási tüneteket okozhat nála.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész