Szélgörcsös, hasfájós csecsemők

Fotó: gettyimages.com

Sok csecsemő néhány hetes korától néhány hónapos koráig vigasztalhatatlanul sír. Általában a túl ingergazdag környezetre, hasfájásra vagy hasi görcsökre gyanakodnak a szülők…Megnyugtató, hogy sok esetben nem áll szervi baj a sírás hátterében, és 3-4 hónapos korukra a babák „kinövik” a síros időszakukat, – a legjobb gyógyszernek az idő bizonyul.

Az elkeseredett szülők praktikái

A varázsszóra való megszűnésig azonban számtalan ötlet, rengeteg – eredményre többé-kevésbé vezető –  praktika ismert; a ringatástól és dúdolástól kezdve, a baba-masszázson és tornáztatáson keresztül, a kislyukú cumisüvegből való itatáson át, a gyakori szoptatásig.

Gyógyszeres vagy gyógynövényes kezelések

Amennyiben levegőnyeléses hascsikarás, szélgörcsös hasfájás okozza a sírást, gyógyszeres vagy gyógynövényes kezeléshez is lehet fordulni.

A lehetőségek a következők:

  • a mennyiben orvosi vizsgálat is bizonyítja azt, hogy a probléma a levegőnyelésre, szélgörcsre vezethető vissza, akkor a gyógyszertárakban recept nélkül megvásárolható szimetikon tartalmú készítmények segíthetnek orvosolni a problémát, ha a gyógyszeres terápia mellett döntünk.
  • sokan azonban inkább a természetes hatóanyagokat, gyógynövényeket részesítik előnyben. Erre különböző szirupok, cseppek és teakeverékek választéka áll rendelkezésre a gyógyszertárak polcain.

A kamilla, kömény, ánizs, édeskömény a leggyakoribb összetevői ezeknek a készítményeknek.

1. Az ánizs hármas hatású:

– a légzőrendszeren belül a köptető hatása érvényesül

– a húgyutakat fertőtleníti

– a tápcsatornában a görcskészséget csökkentő.

2. Az édeskömény egyik illóolaj-komponense azonos az ánizséval, így az is szélhajtó, görcsoldó készítmények gyakori alapanyaga.

3. A kamilla pedig nyugtató és gyulladásgátló hatással rendelkezik, ezért is alkalmazzák a gyermekeknek szánt készítményekben.

Galenus