Popsiápolás

Intelligens pelenka ide, intelligens pelenka oda, ma is sok olyan babát hoznak a bőrgyógyászati rendelésre, akinek kisebb-nagyobb mértékben kivörösödött a popsija. Nem csoda, hiszen ez a terület még különlegesebb ápolást igényel, mint a csecsemő más testrészén lévő bőr.

A mai anyukák nehezen tudják elképzelni, hogy 20–30 évvel ezelőtt milyen sok munkába került, hogy a baba popsiját olyan selymesen, puhán tartsuk, mint amilyen az a születés után volt. Ma már nem kell a textilpelenkát mosni, kifőzni, hipózni, öblögetni, vasalni, egyszerűen csak arra kell figyelni, hogy megfelelő időközönként kicseréljük a nedvességet megtartó, a popsit szárazon tartó egyszer használatos pelust. (Csak zárójelben jegyzem meg: lehet, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy a picik később lesznek szobatiszták, hiszen nem zavarja őket a nedves közeg. Ráadásul kényelmesebb a pelenkába pisilni, mint a drága játszóidőt vécézésre pocsékolni.)

Még a leggondosabb anyukánál is előfordul, hogy nem tudja időben kicserélni a pelenkát, vagy a babának gyakrabban van széklete, és ez bizony a popsin különböző bőrpanaszokat okoz.
A bőrproblémák nagy része a hiedelmekkel ellentétben nem valamilyen fertőzés – bár ez sem kizárt – hanem irritatív dermatitisz, bőrgyulladás.

Miből gondolhatjuk, hogy irritáció miatt kialakult pelenkakiütésről van szó?

  • Természetesen ott fordul elő, ahol a bőr a pelenkával érintkezik.
  • Ezek a területek leggyakrabban a popsi elődomborodó részei, a has alsó része, a comb belső felületei, a szeméremdomb, a nagyajkak, a herezacskó.
  • Irritatív dermatitisz esetén a bőr hajlatai általában szabadon maradnak.
  • A bőr vöröses, gyakran duzzadt, és felszínén élénkebb színű csomócskák láthatók.
  • Gyakori a hámlás, ez azonban nem mindig nyilvánvaló a pelenkába zárt terület nedvessége miatt.

Súlyosabb formájában

  • a felszínből előemelkedő szélű, hámfosztott, sérülésnek tűnő, ijesztő elváltozások láthatók,
  • a nedves, hámfosztott területek könnyen felülfertőződhetnek,
  • ennek következtében akár fekélyek is kialakulhatnak az érintett területeken.

Mik lehetnek az okok és a következmények?

Oka a széklet és a vizelet együttes hatása. A vizelet fokozza a bőr víztartalmát, növeli pH értékét. Az ily módon fellazult bőr hajlamosabb arra, hogy ledörzsölődjön. A székletben található enzimek hatására tovább nő a bőr áteresztőképessége.

A gombával, általában Candida albicanssal, történő másodlagos fertőzés a leggyakoribb szövődmény. Ilyenkor az ép bőrtől élesen elhatárolt, tűzpiros foltok jelentkeznek a felszínen, a széli részen hámlással és csomócskákkal. Ellentétben az irritáció miatt kialakuló bőrgyulladással, a hajlatok is érintettek. Ha a fertőzés okát kutatjuk, gyakran kiderül, hogy előzetesen hasmenéssel járó betegség zajlott le, vagy antibiotikumot kapott a baba valamilyen egyéb panasz miatt. Ha gyakran visszatérő fertőzésről van szó, a csecsemő környezetében érdemes valamilyen fertőzési forrást keresni. Ilyen lehet az anya mellének, mellbimbójának gyulladása, hüvelygyulladás, vagy nem megfelelően tisztított cumi.

Baktériumokkal történő felülfertőződés esetén a pelenkás területen nem csak gyulladást, hanem pörköket (vagy azok helyét), és gennyes hólyagokat is láthatunk.

Más bőrbetegség, pl. pikkelysömör tünetei is megjelenhetnek a pelenkás területen. A pikkelysömör (psoriasis) veleszületett hajlamon alapuló betegség, de a bőrelváltozások valamilyen, a szervezetet érintő külső vagy belső behatásra jönnek elő. A pelenka alatt általában egyéb, pl. irrititatív bőrgyulladás kiütései látszanak először, ezek hatására, másodlagosan látjuk a pikkelysömör élesen körülhatárolt, fénylővörös foltjait, típusos esetben az elődomborodó területeken, ill. a lágyékhajlatban.
A pikkelysömörre egyébként, más testfelületen jellemző fokozott elszarusodás, ezüstös felszín a popsin általában nem látható, mivel a hidratáció hatására a hámló réteg felpuhul.

Dr. Vass Ilona

bőrgyógyász