A baba egy napja a pocakban

Írásunkból kiderül, hogyan tölti egy napját a baba a pocakban reggeltől estig.

Reggel 7 óra

Kinek van szüksége ébresztőórára, ha a pocaklakó egy pillanatra sem áll meg? A 18. hét tájékán sok kismama érzékeli a baba mozgását, nem kizárt, hogy ettől a naptól kezdődően a kicsi fogja majd ébreszteni reggelente – a bordáit rugdosva. A 30. hét körül kialakul a baba alvási ritmusa és elképzelhető, hogy reggelente ugyanabban az időpontban ébreszt. Fekvő helyzetben jobban lehet érzékelni a baba rúgkapálását, mivel járás közben a mozgás elringatja őt. Élvezze hát, ahogy a kicsi jó reggelt kíván, mielőtt elkezdődne a nap.

Reggel 10 óra

A baba által ébren töltött időszakot két részre oszthatjuk.

  • Az ébrenléti fázis első felében nyugodt és annak ellenére, hogy nem alszik, nem sokat mozog. A várandósság 5. hónapjára kialakulnak az érzékszervei, látja az őt körülvevő dolgokat és tudomást szerez azokról, amelyek a méhen kívül történnek, mint amilyen a szívdobogás, amely a megnyugtatására szolgál.
  • A fázis második felében a baba folyamatos aktivitását észlelhetjük. Még azelőtt, hogy érzékelnénk a mozgását, ő már megkezdi izmainak „edzését”. Aprócska láb- és karizmait megfeszítve bukdácsol fel-alá a pocakban. A 12. héten megtanulja, hogyan tegye a hüvelykujját a szájába, valamint játszadozik a köldökzsinórral, tehát sok dolog leköti a figyelmét egy nap leforgása alatt.

Déli 12 óra

Megéhezett? Akkor itt az ideje, hogy egyen valami finomat, ami mindkettőjüknek jólesik. A várandósság 4. hónapjában a méhlepény tökéletesen fejlett és minden tápanyagot közvetít a baba szervezetébe, amelyre szüksége van. Kialakul az ízérzékelése, reagál az elfogyasztott ételekre és a vércukorszint megváltozására, amely megfelelő energiával látja el a kicsit. Még mielőtt a baba ízlelése kifejlődik, mozgékonnyá válik, ha a mama édességet eszik. Az édes és hideg ételek azok, amelyek a babát leginkább aktivitásra késztetik. Ha aggódna, hogy a baba nem mozog eleget, egy kehely fagylalt vagy egy hideg ital biztosan segít.

Délután 3 óra

A várandósság felénél a baba érzékeli, ha a mama ráteszi a kezét a hasára, és tetszeni fog neki, ha megkopogtatja az ujjaival. Ki lehet próbálni! Az ujjakkal dobolni a hason, végigsimítani a pocakot, aztán várni, hogy a baba reagáljon. A 3. trimeszterre már elképzelhető, hogy egészen jó lesz a kommunikáció: a mama kopogtat, ő rugdalással válaszol. Még az is előfordul, hogy ha az egyik oldalról a másik oldal irányában történik a has simogatása, a baba követi a kéz mozgását odabentről.

Este 7 óra

Egy nehéz nap után jólesik egy lazító meleg fürdő és a kicsi is elégedett lesz. Sok baba rendkívül aktívvá válik, amikor a mama a kádban van, talán mert érzik a mama testét körülvevő víz melegét illetve a boldogsághormonokat, amelyek ellazuláskor termelődnek a szervezetben. Fekvő helyzetben a has mindig más és más formát ölt a baba mozgásának függvényében.

A baba hallása a terhesség 5. hónapjában alakul ki. Több tanulmány is alátámasztja, hogy a baba a zenére a szívverésének felgyorsulásával és megnövekedett aktivitással reagál. Úgy tűnik, hogy a kicsi a rendszeres ritmust részesíti előnyben, tehát jó választás lehet Mozart vagy egy dal napjainkból. Ha a szülést megelőzően gyakran hallgatja a mama ugyanazt a zenét, a babára megnyugtatóan fog hatni a szülés után is. Ez azt is bizonyítja, hogy a babának vannak emlékei a méhen belüli életről.

Este 10 óra

Elérkezett az alvás ideje, de az, hogy este mikor lehet elaludni, immár a babától függ. Egy nehéz nap után talán nem lesz a legkellemesebb a baba rúgkapálását érezni, de hamarosan ő is el fog aludni, meglehet, nem hosszú időre. A harmadik trimeszterben a baba 20–80 percet alszik egyhuzamban, tehát elképzelhető, hogy újra felébreszti a mamát. Ez már egy kis ízelítő az anyaság első hónapjaira…

Galenus