Gátmasszázs

A hüvelyen keresztüli szülés során viszonylag gyakran fordul elő repedés, amit szükség esetén varrással kell helyreállítani. Hogyan lehet megelőzni, vagy mérsékelni ennek súlyosságát?

Szülészorvosok szerint a gátmasszázs növeli a gát területének nyújthatóságát, rugalmasságát. Ez azt jelenti, hogy kisebb az esély a gátrepedésre vagy gátmetszésre. 

A ruganyos gát elszakadhat, elrepedhet

A gát a hüvelybemenet és a végbél között elhelyezkedő terület, mely igen nagyfokú nyúlásra képes a gyerekszüléskor, de néha repedhet, szakadhat. Ha a szülészorvos a szüléskor gátmetszést végez, az ezen a területen történik. Elképzelhető, hogy egyszerű sebészeti varrásra szükség lesz a szülés után, ha szakadás, vagy gátmetszés történt, hogy szebben, eredményesebben forrjon össze a szöveti réteg.

A gátmetszés alapvetően nem szükséges. Mégis néha előfordul, hogy a szülészorvos gátmetszést javasol. Gátmetszés szükséges például, ha a babának gyorsan meg kell születnie, és könnyen, akadálytalanul távozhasson a szülőcsatornából.

Gátmasszázzsal csökkenthető vagy elkerülhető a repedés

A szülészorvosnak számos lehetősége van, hogy csökkentse a repedés előfordulását. Javasolhat speciális szülési helyzeteket, enyhe nyomást gyakorolhat a baba fejére, ahogy halad kifelé, vagy kerüli a fogó használatát.

A gátrepedés előfordulásának csökkentése számos kutatás témája, melyek szerint a várandósság utolsó heteiben végzett gátmasszázs csökkenti a gátrepedés előfordulását szüléskor. Ezt a masszázst, melyet két ujjal kell végezni a gát szövetein, otthon, naponta egyszer vagy kétszer érdemes megtenni a várandósság utolsó 4–6 hetében.

A masszázs egyes nőknél hatékonyabb, mint másoknál. Először szülőknél, 30 éveseknél vagy idősebbeknél, vagy akiknek volt már gátmetszésben részük kisebb a hatás. Viszont kevésbé súlyos repedés/szakadás fordul elő a várandósság utolsó heteiben végzett gátmasszázs esetén.

A gátmasszírozás alatt gyakorolható a gátizmok ellazítása. Mindez segít felkészülni a gát tágulására és arra az esetleg előforduló égő érzésre, ami a baba fejének megszületésekor érezhető. Ennek a területnek az ellazítása segít a szüléskor előforduló repedés/szakadás megelőzésére.

Galenus