Bébik, kicsik és nagyok

Szüntessük meg a fülkürthurutot

Hogyan történik a fülfájós gyermek vizsgálata? S hogyan enyhíthet a szülő kisgyermeke fájdalmán? Ezekben a kérdésekben segít eligazodnunk Dr. Somi Ildió gyermek fül-orr-gége szakorvos.

Segít a timpanométer

A dobhártya tükrözésén túl van egy nagyon frappáns, egyszerű diagnosztikai lehetőség a fülkürt funkció vizsgálatára, ez pedig a timpanometria. Egy okos kis műszer, a timpanométer segítségével fájdalommentesen és gyorsan mérhető a középfülben lévő nyomás és a fülkürt funkció is. Ez a szinte minden fülészeti rendelőben megtalálható műszer segít idejében felismerni a rejtett, nehezen felismerhető hurutos állapotokat.

A gyógyítás lehetőségei

A legfontosabb a folyamatot előidéző gennyes nátha, és az azt fenntartó arcüreggyulladás, orrmandula-duzzanat kezelése.

Mit tehet a szülő?

Egyéb eszközökkel

Kapható egy új eszköz is a patikákban, ezzel elősegíthető a fülkürt szellőzése az orral felfújható ventillációs ballon. Nagyon egyszerű, szellemes találmány, de a használat elsajátítása türelmet igényel. Játékosan tanítsa meg a gyereknek az orrával felfújni a ballont. Nyelés közben kinyílik a fülkürt, amit ily módon a gyerek „tornáztat”. Fontos, hogy a gyermek orra ilyenkor ne legyen tele váladékkal, mert a kórokozók a fülkürtön át bejuthatnak a középfülbe.

Sajnos az is előfordul, hogy a fülkürt elzáródását mégsem sikerül megoldani. Ilyenkor vékony kis műanyag csövet ültetünk a dobhártyába. Ezt természetesen csak végső esetben, akkor alkalmazzuk, ha az orr felőli élettani nyílást más módon nem sikerült felszabadítani.

A szövődmények megelőzése érdekében az a legfontosabb, hogy mielőbb kiderüljön a fülbetegség.

További információ: www.gyogysapka.hu

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos

Exit mobile version