Hogyan kell táplálni a hasmenéses csecsemőt?

Fotó: 123rf.com

Nem könnyű megállapítani, hogy a kisbabának mikor van hasmenése, hiszen a napi többszöri székletürítés is normális…

A széklet állaga lágy, krémszerű, színe sárgás. Hasmenésről akkor beszélünk, ha a baba naponta ötnél többször ürít, a széklet folyékonnyá válik, színe zöldes és kellemetlen szagú. A hasmenés az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladását vagy irritáltságát jelzi. Lehet fertőzéses és nem fertőzéses eredetű. Ha hányás és láz is jelentkezik egyidejűleg, a baba nyugtalanná válik, és rosszul alszik, akkor a hasmenés fertőzés következménye.

Leggyakrabban rota- és norovírus okozta fertőzés áll a háttérben, de a baktériumok szerepe sem elhanyagolható. Hasmenést gyógyszerek, élelmiszerallergia és stressz is kiválthat.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél évi két-három gyomor–bél-fertőzés normálisnak tekinthető

Hasmenéskor a kórokozó befészkeli magát a bélrendszerbe, elszaporodik, méreganyagaival károsítja a bél felszíni struktúráját, így a cukor- és sótranszport zavart szenved. A vizet a szervezet a bélrendszerhez továbbítja, ami azonban a károsodott felszín következtében nem tud visszaszívódni. Ezért lesz a széklet folyékony. A csecsemő a hasmenés során fontos ásványi anyagokat és vizet veszít, amiket minél hamarabb pótolni kell. A kis betegeknél különösen veszélyes a folyadékveszteség, mert rövid időn belül elveszíthetik testtömegük jelentős részét, ami kiszáradáshoz vezet. Ezért a legnagyobb hangsúly a folyadékpótláson van.

Mit igyon  a hasmenéses kicsi?

 • Az anyatejjel táplált hasmenéses csecsemő további rendszeres szoptatása szükséges, folyadék kiegészítésnek lehűtött tea vagy forralt víz itatása javasolt. Teák közül a kamilla és ánizskapor tea készítése ajánlott egy csipet só és egy teáskanál szőlőcukor hozzáadásával, így a folyadék bevitele mellett pótolni tudjuk az elveszített nátriumot is. Fontos a fokozatosság, a baba igényeinek megfelelően, a kortyonként való itatás a legmegfelelőbb. Célszerű lehet a csecsemő testtömegének mérése szoptatás előtt és szoptatás után, így figyelemmel kísérhető a bevitt és az ürített folyadék mennyisége.
 • A tápszerrel táplált csecsemő esetében hat-nyolc órán keresztül csak lehűtött tea itatása ajánlott, majd a megszokott tápszer – egy rész tápszer két rész víz arányban elkeverve – is fogyasztható. Két-három nap után fokozatosan vissza lehet térni a normál mennyiséghez 1:1, majd 2:1 arányban.

Hat hónaposnál idősebb, már szilárd táplálékot is fogyasztó babáknak a folyadékpótlás után könnyen emészthető ételek adása javasolt. Törekedni kell, hogy a folyadék kiválasztása változatos legyen. Tea mellett szénsavmentes ásványvízzel elkevert 100%-os almalevet is szívesen fogyasztják a kicsik. A szűrt gyümölcs- és zöldséglevek vitaminokat, elektrolitokat és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaznak. Káliumban és magnéziumban különösen gazdag a banán, őszibarack és a főtt burgonya leszűrt leve. A könnyen emészthető, zsírszegény ételeket tartalmazó gyakori kisétkezések a legmegfelelőbbek.

Fotó: pixabay.com

Ajánlott élelmiszerek:

 • reszelt alma
 • főtt, darált csirkemell
 • összetört banán
 • főtt répa,
 • kétszersült
 • fehér kenyér
 • rizs
 • főtt burgonya
 • natúr joghurt

Ezen élelmiszerek fogyasztása keményítő- és pektintartalmuk miatt előnyös, mert védik a bélnyálkahártya felületét, elősegítik gyógyulását és lekötik a mérgező anyagokat.

 • Reszelt alma vízben áztatott kétszersülttel, zabkása 150 ml vízzel elkeverve is jótékony hatású.
 •  Fekete tea, kóla, édességek, ropi és zsíros ételek fogyasztása kerülendő. A kóla koffeintartalma következtében vizet von el a szervezettől, így a folyadékdeficitet tovább növeli.

 
Hozzászoktatáskor fontos, hogy fokozatosan kerüljenek bevezetésre az új ételek, mert így tudni lehet, melyek okoznak panaszt. Legjobb ezen ételeket pár napra kiiktatni az étrendből.

A fertőzéses eredetű hasmenés öt-hat nap alatt spontán gyógyul. Ez a gyermekkor leggyakoribb fertőző betegsége. Ha a hasmenés mérséklődik és a gyermek étvágya visszatér, fokozatosan – egy-egy étkezést kicserélve – át lehet térni a baba normál étrendjére.

Receptek

 • Sárgarépa-burgonya leves

A felkockázott 125 gramm sárgarépát és 125 gramm burgonyát fél liter vízzel egy órán keresztül főzni kell, majd pürésíteni és sóval ízesíteni.

 • Gyümölcs túróval

Egy összetört banánt 50 gramm zsírszegény túróval és egy kis vízzel habosra keverjük és cukorral ízesítjük.

Higiénia

A hasmenés általában a nem megfelelő higiénia miatt alakul ki, ezért nagyon fontos a tiszta és higiénikus környezet megteremtése és fenntartása. A nem megfelelően elkészített étel is felelős lehet a hasmenés kialakulásáért. A hozzászoktatás időszakában a nyers gyümölcsök, félig átsült húsok és tejtermékek is hasmenést okozhatnak. A személyi higiénia betartása is nagy szerepet játszik, célszerű minden evés, főzés és pelenkázás előtt és után kezet mosni. Ha valakinek hasmenése van a családban a csecsemő elkülönítése szükséges.

Dr.Budai Mariann
Kiss Anna projektvezető
Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet