Nyári csapdák – tanácsok szülőknek 1.

Nagy meleg, utazás, új környezet és egy kicsit szabadabb élet nemcsak új élményeket, hanem veszélyt is jelenthet a kisbabák, és pici gyermekek számára.

Utazás autóval meleg időben: inni-inni-inni

Minél kisebb egy gyermek, esetében annál nagyobb a kockázata annak, hogy gyorsan kiszárad a kánikulában, hiszen a kicsik hőszabályozása még nem tökéletes.Egyéb helyzetekben, akár úton vagyunk, akár már berendezkedtünk az új helyen, amint beáll a hőség, rendszeresen itassuk vízzel a kicsit, kb. minden órában. De persze az a legjobb, ha a cumisüvegéből magától iszik. Korától függően ő is sűrűn jelezheti, hogy inni kér, ezért mindig legyen nálunk megfelelő innivaló a számára.

 • Gondosan ügyeljünk arra, hogy ne maradjon rövid időre sem izzó belső terű gépkocsiban, mert az a kiszáradásra nézve óriási veszéllyel jár. De általában, ha lehet, kerüljük forró időben a hosszú utazásokat. Ha ez mégsem megvalósítható, szellőztessük rendszeresen a kocsit hosszabb ideig, vagy kapcsoljuk be mérsékelten hűvös hőmérsékletre a klímaberendezést.
 • Nagy melegben ne takarjuk be könnyű takaróval sem a gyereket a kocsiban.
 • Ha szükséges, időnként nedves textíliával frissítsük fel a bőrét.
 • Védjük a napsugárzástól függönnyel vagy az ablak letakarásával. Különösen fontos, hogy akkor is ügyeljünk erre, amikor a nap a hátsó ablakon süt be időnként (anélkül, hogy észrevennénk, ezért figyelni kell rá). A gyermek órák múltán, egy hosszú utazás során emiatt is könnyen kiszáradhat.  A hátsó függöny is fontos tehát számára, nem csak az oldalsó.
 • De akármilyen jó előkészületeket teszünk, kisbabával történő, hosszú nyári utazások során kétóránként meg kell állni az autóval, azt jól átszellőztetni, és meggyőződni róla, hogy minden rendben van-e.
 • Égő bőr, kábultság, tompultság, karikás szemek, olyan bőr esetén, mely megtartja a  ráncot, amikor megcsípjük gyors orvosi vizsgálatra van szükség.
 • És még egy jó tanács: ha a gyermek érkezéskor még alszik, ne hagyjuk, hogy a meleg autóban fejezze be az alvást.
 • A gyermekülés műanyag részei, csak úgy, mint az autó műszerfala vagy kormánya a közvetlen napsugarak hatására felforrósodnak. Akár égési sérülést is okozhatnak, ha érintkeznek a baba bőrével. A gyermekülés érdemes valamilyen anyaggal letakarni, illetve a műszerfal elé fényvisszaverőket helyezni, ha hosszú időn át parkolnak.

Érkezés után

Ne hagyjuk kint aludni a gyereket mély babakocsikban sem a perzselő melegben. Sokkal jobb, ha ventillátorral vagy klímaberendezéssel ellátott, hűvös szobában altatjuk – még ha általában előnyben részesítjük is, hogy ha lehetőség nyílik rá, a szabadban aludjon.

 • Ha mégis kitesszük, egy kisbabánál erős napsütésben tíz perc elég ahhoz, hogy a finom, világos bőre bepirosodjon.
 • Egy éves kor előtt, forró időben soha ne hagyjuk a gyereket a szabadban ruha nélkül! Később, 3 éves korig pedig a kisgyermeknek árnyékban kell maradnia 11 és 16 óra között. Mindenkor szükséges, játék vagy séta közben is, hogy ruha védje a testét.
 • Ha fürdik, akkor is fontos, hogy könnyű pólót és vászonkalapot adjunk rá. Jó, ha tudjuk: a sötét színű textíliák jobban védenek, mint a világosak. De amikor vizesek lesznek, mindkettő átengedi az ultraviola sugarakat. Ezért gondoljunk mindig a csereruházatra!
 • A test fedetlen részeire használjunk gyermekek számára kifejlesztett napvédő szereket – lehetőleg olyanokat, melyek gyógyszertárakban kaphatók, azok minősége a legmegbízhatóbb.
 • Fürdés után gondosan töröljük szárazra a gyermeket, mert az apró vízcseppek „nagyítóüveg” hatása elősegíti a leégést, és újra be kell kenni a kicsit, még ha előzőleg vízálló napvédőszert is használtunk a bőrére.

És még egy jó tanács: amikor megérkezünk a szállásunkra, azonnal nézzünk körül, hogy az épület, a kert milyen veszélyekkel járhat a kicsire nézve. Beleértve a ház belső felszerelését (konyhai eszközök, lépcsők, ablakok stb.) Vigyázzunk az esetleges gyümölcsszedéshez odakészített létrára is: a gyerekek gyakran megpróbálnak rá felmászni…
 

Vigyázzunk a csapdákra! A bőr védelme felhős és napos időben egyaránt indokolt.

 • Amikor az ég felhős, az UV-sugarak akkor is áthatolnak a légkörön.
 • A napernyő alatt sincsenek biztonságban a kicsik tűző napon, pl. egy tengerparti vagy más vízparti strandon, mivel az UV sugarak visszaverődnek a homokon.
 • A vizcseppek a testen, mint a nagyítólencse, felerősítik a sugarakat.
 • A száraz ruha nagyobb védelmet nyújt, mint a vizes ruha.

Galenus