Bébik, kicsik és nagyok

Rövidítések a tápszeres dobozokon – mi mit jelent?

Fotó: 123rf.com

A tápszerek dobozán nem csupán a termékek fantázianeve szerepel. Számos rövidítést tüntetnek fel a gyártók többé-kevésbé kiemelve vagy a háttérbe olvadva a csomagoláson. Mit jelentenek ezek a betűkombinációk?

Szüksége van egyáltalán erre a tápszerre az én gyermekemnek is? – merül fel a kérdés a gyakorló anyákban.

Megéri tisztában lenni a rövidítésekkel:

A speciális „AR” tápszerek enyhítik a refluxos babák tüneteit. Ezek a tápszerek általában természetes keményítőt is tartalmaznak, ami miatt a normál tápszereknél sűrűbb, pépesebb állagúak,- így javítják a refluxos panaszokat.

A hipoallergén tápszerek fehérje hidrolizátumot tartalmazó tápszerek, amiket a táplálékfehérje iránti érzékenység terápiás kezelésére, illetve annak megelőzésére alkalmaznak.

Jótékony hatású bélbaktériumokat pl. Bifidus-baktériumokat tartalmaznak a tápszerek.

Előnyös, ha a tápszerek összetevői között az anyatejben megtalálható egészséges összetevők, így az LC-PUFA-k is szerepelnek. Az LC-PUFA-k csoportjába tartozik a DHA és az AHA. A DHA-val dúsítás előnyét a következőképpen tüntetik fel a tápszerek dobozain: „A dokozahexaénsav (DHA) fogyasztása hozzájárul a legfeljebb 12 hónapos csecsemők látásának megfelelő fejlődéshez.”.

Tejmentes, növényi (szója) alapú tápszer azoknak a csecsemőknek és kisgyermekeknek ajánlott, akik nem fogyaszthatnak tehéntej-alapú vagy tejcukrot tartalmazó tápszert; mert tehéntej-allergiában vagy laktóz-intoleranciában szenvednek.

Leghamarabb mikortól adhatók a tápszerek? Minden esetben szerepel erre vonatkozó iránymutatás is a csomagolásokon.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Exit mobile version