Szoptató anyák ne salaktalanítsanak!

Napjainkban divatosnak számítanak, és nagy népszerűségnek örvendenek, különösen a nők körében – a fogyással is összefüggésbe hozható, salaktalanító, méregtelenítő kúrák. Számtalan, többé-kevésbé sanyargató praktika található a világhálón, aminek köszönhetően meg lehet szabadulni a „méreganyagoktól”. 

A szoptató anyák is általában fogyni szeretnének és arra vágynak, hogy minél hamarabb megszabaduljanak a terhesség alatt felhalmozódott kilóktól. Ha azonban arra gondolnak, hogy vízhajtókkal vagy salaktalanító, méregtelenítő teákkal célt érnek,- tévednek.

Szoptatás alatt több kalóriára és több folyadékra van szükségünk

A női szervezet is igyekszik a várandóság előtti vízháztartásbeli egyensúlyt helyreállítani, ez azonban hosszabb időbe, akár hónapokba telik, addig türelemmel kell lenni. A szülés utáni első hetekben több kiló vizet veszíthetnek a szoptató nők anélkül, hogy bármilyen vízhajtót szednének, vagy netán koplalnának. Épp ellenkezőleg, a szoptatás miatt az átlagosnál több tápanyag bevitelére van szükség, és több folyadékot kell fogyasztani. 100 ml anyatej termeléséhez mintegy 85 kcal plusz energia-mennyiségre van szüksége az anyának, emiatt a szoptatás első négy-hat hónapjaiban kb. 635 kcal-val, a későbbi hónapokban, a hozzátáplálás megkezdése után mintegy 285 kcal-val több energia bevitel szükséges, mint egyébként (nem szoptató nőknél napi átlag 2100 kcal az energia bevitel). Nem csak az energia mennyisége a lényeges, hanem ügyelni kell a változatos, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra!

Nyomelemek és ásványi anyagok

Salaktalanításról lévén szó, leggyakrabban a vízhajtó hatású növények teáit vetik latba a siker érdekében. Számolni kell azonban azzal, hogy egy drasztikus salaktalanítás, vízhajtás a szervezetből nagy mennyiségű sót és nyomelemeket is eltávolít, ami kifejezetten káros hatású lehet a szülés után regenerálódó, a szoptatás révén pedig igénybe vett női szervezetre.

A vízhajtókkal többek között nátrium, kálium, kalcium, magnézium is távozik szervezetből, illetve nyomelemek is ürülnek a vizelettel. Eközben, szoptatás alatt a nyomelemek, ásványi anyagok iránti igény mintegy 30-50 %-kal emelkedik a felnőtt, nem szoptató nők napi szükségletéhez képest. Ennek fényében érthető, hogy szoptatás alatt sokkal inkább a fokozott bevitelre, semmint a szervezetben lévő raktárak salaktalanításnak nevezett vízhajtással való kiürítésére kell koncentrálni.


A szoptató anyák ne igyanak vízhajtó hatású teákat, ne használják a következő, vízhajtó hatású növényeket,- sem önmagukban, sem különféle tea-kombinációkban:

  • csalán (Urtica dioica) levele, gyökere
  • kukorica (Zea mays) bajusza
  • mezei zsurló (Equisetum arvense) hajtása
  • aranyvesszőfű (Solidago virga aurea) virágos hajtása
  • gyermekláncfű (Taraxacum officinale), más néven pitypang, különböző részei
  • tarackbúza (Agropyron repens) gyökértörzse
  • nyírfa (Betula pendula) levele

A fűszerek közül csak mértékletesen fogyasszák a szoptató anyák a következő, vízhajtó hatású növényi részeket!

  • petrezselyem (Petroselinum crispum)
  • borókabogyó (Juniperus communis)

Szükség van-e salaktalanító kúrákra?

Mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy érdemes-e éves egyszeri nagy salaktalanításba kezdenie, vagy inkább célszerű az év minden napján ügyelni arra, hogy egészséges ételeket, italokat fogyasszon, és mozogjon, sportoljon. Különösképpen igaz ez a szoptató anyákra, akik számára a vízhajtó hatású növények, teák alkalmazása kerülendő!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész