A légyinvázió veszélyei

Szemtelen, mint a piaci légy, szól a mondás, de a légy nemcsak szemtelen, hanem nagyon veszélyes is, ha környezetünk higiéniája nem megfelelő.

Sokat repkednek, ezért sokat esznek

A legyek az ízeltlábúak törzsébe és a rovarok osztályába tartoznak. Az elülső pár szárnyuk fejlett kitinből áll és vékony légcsövek merevítik, ezekkel repülnek. A hátulsók csökevényesek, ezekkel ellensúlyoznak. A repülésnél igen sok energiára van szükségük. Ezért gyors az anyagcseréjük, ami nagy mennyiségű táplálékot igényel. Repkednek és szinte egész nap táplálkoznak.

 

 

Légypeték gyakran találhatók sertéstrágyában

 

A legyekből közel 4000 faj népesíti be a Földet. Hazánkban a leggyakoribb a házilégy, melyet az ember az egész földön elterjesztett akarata ellenére. Mindenre rászáll, minden felületen megtapad. Elsősorban bomló anyagokra száll. Petéit előszeretettel a sertéstrágyába rakja, melyek ott 14 nap alatt lárvává (nyűvé) alakulnak. A talajba fúrják magukat, ott bebábozódnak. Tavaszra, nyár elejére ivarérett léggyé alakulnak át.

 

 

Gyümölcsről ürülékre, ürülékről élelmiszerre

 

A házilegyek nem szúrnak, csak nyalogatnak, így terjesztenek számos betegséget. Táplálkozás és peterakás közben számtalan kórokozó tapad hozzájuk, illetve fel is szívják azokat. Élelmiszereket, dögöket, emberi és állati ürüléket fogyasztanak. Többféle baktériumot és vírust terjesztenek emberre és állatra egyaránt. Embereknél vérhast, szalmonellózist, a hastífusz baktériumát és a fertőző májgyulladást, az ún. hepatitis A-vírust terjesztik, a hasított körmű állatok száj- és körömfájás vírusával együtt. Sebben és műtött fül üregében is láttam már légylárvákat nyüzsögni. Ez horrorisztikus kép.

 

 

Betegségterjesztő legyek:

  • A trópusokon a cecelegyek terjesztik az álomkórt.
  • Hazánkban még jól ismert légyfaj a jól megtermett dongó, mely emberi és állati ürüléket, dögöt, de gyümölcsöt is fogyaszt. Ez is mindenre rászáll és terjeszti a betegségeket.
  • A fémes döglégy is hasonlóan mindenre rászáll, elsősorban a piszkos vágóhidakat, hentesüzleteket kedveli, de a háztartási húsételmaradékot is szereti. Ehhez igen hasonló a közönséges húslégy is.
  • A pócsik nemcsak az állatok, hanem az ember vérét is szívja. Igen veszélyes a szuronyos istállólégy, mely elsősorban a hasított körmű állatok száj- és körömfájását terjeszti.

Védekezés

 

A legfontosabb a tisztaság. Ahol a tisztaság az úr, ott kevesebb a légy. A nyílászárókra helyezzünk szúnyoghálót. Az élelmiszereinket tegyük hűtőbe. Ami már nem fér be, fedjük le sűrű szövésű takaróharanggal. Használjunk rovarirtót is. Hangsúlyozom, hogy a legjobb védekezés a higiéniás szabályok betartása.  Dr. Benkő András Fül-orr-gége szakorvos