Ön jól tájékozott kismama?

Tart tőle, hogy helyrehozhatatlanul elromlik az alakja, vagy számos más problémája adódhat babát váró kismamaként? Ne essen kétségbe! Természetes dolog, hogy a várandóság a nő életének kivételesen örömteli, egyúttal rettegett időszaka is. Hiszen félelem jelentkezhet az áldott állapotból adódó, sokféle fizikai változás miatt, de az is aggasztó lehet a leendő anyuka számára, hogy tájékozatlansága folytán nem árt-e valamivel születendő gyermeke egészségének. Megannyi jó tanácsot, figyelmeztetést hall, és gyakran nem tudja átlátni, mire ügyeljen elsősorban. Mi hát az igazság a várandós mamákra záporozó intelmek tekintetében? Íme néhány példa: az értékelésből megtudhatja, jól tájékozott-e…

1. Nem szabad sportolni a babavárás alatt.
a) Igaz
b) Hamis

2. A várandós anyának többet kell ennie, és szabad mindent elfogyasztania, amit megkíván.
a) Igaz
b) Hamis

3. A gyermek nemének megválasztása nem lehetséges.
a) Igaz
b) Hamis

4. A szexuális kapcsolat előidézheti a szülést.
a) Igaz
b) Hamis

5. Ha ikreket vár, kétszer annyi súlytöbbletre számíthat, mint normál esetben.
a) Igaz
b) Hamis

6. Mióta babát vár, úgy érzi, erősebben verítékezik.
a) Igaz
b) Hamis

7. Gépkocsivezetés közben jobb, ha nem kapcsolja be a biztonsági övet, nehogy szorítsa a magzatot.
a) Igaz
b) Hamis

8. Az alkohol és a cigaretta a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja.
a) Igaz
b) Hamis

9. Nem könnyű védekezni a bőr csíkozódása ellen.
a) Igaz
b) Hamis

10. Nehéz feladat az anyaságra vállalkozni 40 éves kor körül.
a) Igaz
b) Hamis

A megállapítások helyes értékelése (amennyiben a lenti betűjelek többsége egyezik az ön által megjelöltekkel, ne aggódjék, ön jól tájékozott):

1. b) Hamis
A várandósság első harmadában szinte minden sporttevékenység megengedett, és utána is tanácsos mozogni, csak kissé óvatosabbnak kell lenni. Úszás, gyaloglás, enyhe gimnasztika – lehet választani. Kerülendő azonban a lovaglás, a sízés, mert, még ha jártas is benne a leendő anyuka, nem kizárt az esés, bukás veszélye. Ha a kollektív sportok (kézilabda, kosárlabda) kedvelője, akkor pedig tudja, hogy az olykor erőszakos megmozdulásokkal jár, így emiatt jobb pár hónapig szüneteltetni.

2. b) Hamis
A babavárás alatt egy nem túlsúlyos nő átlagosan 9–12 kilót hízik. Ha fontos minden tápanyagot bevinni a szervezetbe, ami a születendő gyermek számára elengedhetetlen, ugyanolyan fontos (különösen ikerterhesség esetén) a felszedett kilók okának rendszeres felülvizsgálata. Mert az indokolatlan túlsúly nem ártalmatlan sem a mama, sem a baba egészségére nézve, és később nagyon nehéz leadni. Ezért a helyes étrendet a leghelyesebb orvossal vagy dietetikussal megbeszélni.

3. a) Igaz
A tudomány jelenlegi állása szerint – az orvosi kísérletek eredményeitől eltekintve – nem létezik olyan módszer az X és Y kromoszómák arányának befolyásolására, amelynek segítségével mindenki a kedve szerint választhatná meg születendő gyermeke nemét.

4. b) Hamis
Mind egyes szakmai, mind pedig laikus körökben elterjedt az a nézet, hogy a szexuális együttlétek a várandósság vége felé koraszülést okozhatnak. Tanulmányok sora vitatja ezt az álláspontot, és azt próbálja bizonyítani, hogy a szexuális élet a várandósság alatt annak normális lefolyását bizonyítja. Sőt egyes vélemények szerint még bizonyos védelmet is nyújt a koraszülés ellen.

5. b) Hamis
Egészséges táplálkozás mellett, ikerterhesség esetén is csak mintegy 30%-os növekedés várható az anya testsúlyában. Ennek oka többek közt a szervezetben felgyülemlő víztartalom fokozódása (ami természetesen a szülés előtt éri el csúcspontját), a normálisat meghaladó mértékű sóvisszatartás miatt. De természetesen a méh nagyobb mérete is befolyásolja a testsúlyt.

6. a) Igaz
A várandósság alatt a kismamák rendszerint fokozott mértékben izzadnak. A verejtékmirigyek segítik a vesét abban, hogy megszabadítsa a szervezetet a bomlástermékektől (hogy a vizelet útján könnyebben távolítsa el a vérben lévő salakanyagot). Erős izzadás esetén egyúttal tanácsos csökkenteni a kávé, az erős tea vagy a koffeintartalmú üdítőitalok, valamint a nagyon fűszeres ételek fogyasztását. Fokozódó verítékezés esetén ajánlott még a gyakori, nem túl meleg vízhőfokú, frissítő fürdő.

7. b) Hamis
A közlekedési szakemberek egybehangzó véleménye szerint a biztonsági övet használni kell a kismamáknak is. De az orvosok hozzáteszik: megfelelő módon kell becsatolni. Az öv alsó részét a has alá, a medence szintjére kell helyezni, és túl lazán sem szabad hagyni.

8. a) Igaz
Sajnos nagyon sok állapotos nő fogyaszt alkoholt, és dohányzik is, főleg a babavárás első időszakában. Pedig egyes kutatások szerint a fejlődési rendellenességek megközelítőleg 5%-áért, a méhen belüli halálozás 7,5%-áért, az újszülött-halálozás megközelítőleg 4%-áért okolható a cigarettázás a várandóság első harmadában. Az alkohol az idegfejlődés lassulásáért és szívrendellenességekért lehet felelős. A kismamának különösen kerülnie kell a magas alkoholtartalmú italokat, de sört, bort, aperitifet sem tanácsos fogyasztania.

9. a) Igaz
A csíkozódásért a mell, a has vagy a comb bőrén a terhesség alatti olyan fizikális változások a felelősek, melyek a bőr rugalmasságának csökkenését (elvesztését) eredményezik. A kereskedelemben a bőrcsíkozottság megelőzésére kapható krémek használata kevés eredményt hozhat. Inkább azt tanácsoljuk, hogy a kismama ügyeljen a testsúlyára, és ne sokat tartózkodjék a napon, mert azzal azt kockázatja, hogy a bőrcsíkok lilásan elszíneződnek.

10. a) Igaz
A kor előrehaladtával a női szervezet egyre kevésbé „felkészült” a szülésre. Így pl. a terhesség első harmadában történő vetélések és a magzat fejlődési rendellenességei is gyakrabban fordulnak elő a negyven év környékén szülő nőknél. Mégis, a gondos orvosi felügyelet, valamint a korszerű műszeres vizsgálatok jelentősen csökkenthetik ezeket a veszélyeket.

Galenus