A patikai mosakodókrém

A patikai fürdetőkenőcs (Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII.) testápolóként, habfürdőként és samponként is funkcionál.

Latinul Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII-nek, magyarul fürdetőkrémnek, mosakodókrémnek vagy fürdetőkenőcsnek, mosdókenőcsnek is nevezik azt a fehér színű kenőcsöt, amit sok szülő elsőként vált ki a patikában újszülött gyermekének.

A fehér színű, kedvező árú kenőcs az újszülöttek és csecsemők, de akár a nagyobb gyermekek testének bekenésére is testápolószerűen alkalmazható. Az Unguentum hydrophilicum nonionicum használatát követően a baba bőre selymesen puhává válik. Újszülöttek és csecsemők esetén akár a hajas fejbőrön is használható a fehér kenőcs. Lényeges azonban, hogy a mosdókenőcs nem popsikenőcs, nem kifejezetten a pelenkázott bőr ápolására ajánlott.

Az első időkben törekedni kell a vegyszermentességre

A baba megszületését követő napokban, hetekben különösen ügyelni kell arra, hogy szappanokat, illetve mesterséges anyagok egész sorát tartalmazó habfürdőket, babafürdetőket ne használjanak a bababőrre. Vagy tiszta vízben, vagy növényi alapanyagokat tartalmazó, hipoallergén fürdetőszerben, vagy a patikai fürdetőkrémes vízben ajánlott fürdetni az újszülöttet. Különösen előnyös a patikai fürdetőkrém használata, ha az újszülött bőre hámlik. Gyakori jelenség a hámlás a lábujjak vagy a kézujjak között, a fül mögött, de a test egyéb részein is felléphet. Néhány fürdetőkrémes esti fürdés, vagy napközbeni bekrémezés után már látható a javulás.

Hogyan kell használni a fürdetőkenőcsöt?

Fürdetés előtt az anyuka kezei közötti dörzsöléssel testhőmérsékletre felmelegített krémmel ajánlott bekenni a baba testét, és azt követően a fürdővízben lemosni róla. Ebben az esetben az Unguentum hydrophilicum nonionicum testápolóként, habfürdőként és samponként is funkcionál, nem szükséges külön babafürdető szert vagy sampont használni. Ügyelni kell azonban arra, hogy a krémmel bekent baba teste sikamlós, csúszós; csak stabilan, biztos kezekkel szabad megfogni és mozgatni, a kádba betenni, onnan kivenni.

Ha közvetlenül a fürdővízbe tesz az anyuka egy kisebb fajta dió méretének megfelelő mennyiségű fürdetőkrémet, azt fogja tapasztalni, hogy az viszonylag nehezen oldódik csak fel. Célszerű inkább egy pohárban, kb. egy dl mennyiségű meleg vízben elkeverni a krémet, és az ily módon híggá vált mosakodókrémet adni a fürdőkádba töltött vízhez.

Hogyan tárolható a mosakodókrém?

A fürdetőkenőcs alumíniumtubusban és egyes gyógyszertárakban – külön kérésre – műanyag tégelyben is megvásárolható. Az a tapasztalat, hogy az anyukák jobban kedvelik a tégelyes formát, sok esetben ezt külön keresik a gyógyszertárakban. Bármelyik módon is vegye meg az anyuka a mosakodókenőcsöt, ugyanolyan minőségű termékhez jut. A tubusok 100 g kenőcsöt tartalmaznak, a tégelyekben 100 g, 200 g, 300 g kenőcs is lehet. Receptre és recept nélkül egyaránt hozzá lehet jutni mindkét fajta kiszerelési formához.

  • A készítmény maximum 25 °C-on, gyermekektől elzárt helyen tartandó!
  • Használata során az alapvető higiéniai szabályok betartására ügyelni kell. A tubus használata higiénikusabb, hiszen nem nyúl bele kézzel az anyuka a teljes kenőcsmennyiségbe. A tégelyes kiszerelésnél a mikrobiológiai szennyeződés veszélye nagyobb, hiszen a felnyitást követően többször is belenyúl – nem feltétlenül steril – kézzel. A használat során be kell tartani a következő szabályt: mindig csak szappannal és meleg vízzel megmosott kézzel szabad a tégelybe nyúlni!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész