A krém nem ugyanaz, mint a kenőcs

A szülők a krémeket és a kenőcsöket védő bevonatoknak tartják, amikkel óvni lehet a kisgyermekek bőrét az erős napsugárzástól vagy a támadó téli fagytól. Olyan gyógyszereknek gondolják azokat, amikkel elő lehet segíteni a sebgyógyulást, csökkenteni lehet az allergiás viszketést stb.

Bár sok hasonlóság van a kenőcsök és krémek között, néhány tulajdonságukban eltérnek: az állagot, az összetételt tekintve, illetve gyógyszer-technológiai szempontból van különbség a krémek és kenőcsök között.

Mit kell tudni a krémekről és a kenőcsökről?

  • Leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy a krémek lágyabb állagúak, könnyebben kenhetők, míg a kenőcsök viszkózusabbak, általában zsírosabb tapintásúak és nehezebben oszlathatók el a kezelendő felületen.
  • A krémeket vizesebb jellegüknél fogva általában reggeli, nappali használatra javasolja a kezelőorvos, gyógyszerész, míg a kenőcsöket inkább esti, éjszakai használatra ajánlják. 
  • Jó tudni, hogy sok esetben ugyanazon hatóanyagot megegyező koncentrációban tartalmazó krém és kenőcs is létezik. 
  • A krémek elnevezése latinul „Cremor”, a kenőcsöké „Unguentum”; ilyen néven is szerepelhet a gyógyszerforma a recepteken vagy a gyógyszerek dobozain.
Fotó: 123rf.om

A krémek, kenőcsök használatakor a következőket kell szem előtt tartani:

  1. Bármilyen krémet vagy kenőcsöt csak előzetesen megtisztított, azaz megmosott, és szárazra törölt bőrfelületen szabad csak alkalmazni! A koszos bőrre kent készítmény a bőrön lévő szennyeződésnek a bőr mélyebb rétegeibe való bekerülését is elősegítheti.
  2. A kenőcsök és krémek jelentős részének a betegtájékoztatójában szerepel, hogy nyílt sebre, égett bőrfelületre, nyálkahártyákra (orrba, szájba), illetve szembe nem szabad azoknak kerülni. Az alkalmazás során komolyan kell venni ezt az intést, mert ellenkező esetben nem csak a bőrben, de a vérben is megjelenhet viszonylag magas koncentrációban a krémek, kenőcsök hatóanyaga, ami mellékhatásokhoz vezethet. Vannak persze kivételek: a mellbimbó és a mellbimbóudvar területe – szoptatás előtt le nem mosandó – lanolinos védőkenőcsökkel bekenhető vagy egyes sebkezelő szerek a be nem hegedt sebre is rákenhetők,- a betegtájékoztatóban foglaltak szerint eljárva.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész