A karácsony hangjai és fényei

A fotó illusztráció: pixabay.com

A karácsonyi készülődés és az ünnep hangjai amellett, hogy az egyik legvarázslatosabb érzékelés, a gyermek beszédének fontos megalapozásai. Szinte bizonyosan a hangemlékek közül is a legszebbek maradnak majd a gyermek számára miközben nyelv és beszédfejlődésének alapját adják.

Kép és hang összekapcsolása

A karácsonyi hangokhoz képek kötődnek, és nem is akármilyenek. A kép és a hang összekapcsolása, együvétartozásának felismerése valójában a beszédre való felkészülés kihagyhatatlan lépése.

Érdemes a pici gyerek figyelmét , amely az ismétlődésekre különösen érzékeny, felhívni a karácsonyi csodákra és azok hangjaira. Hogy mik is ezek?

Családi hangok

Minden családnak vannak saját, mással össze nem téveszthető családi hangjai, mondjuk csengettyűi, és ahány csengő, annyi varázslat bújik elő ezekből az apró eszközökből. A rézcsengettyű csodálatos, de a kristálycsengő, vagy porceláncsengő kicsit nemesebb hangon szól. Van amit a kicsi kezébe adhatunk, hadd rázza boldogan ő, és van olyan ami mindig anya, vagy a nagyi kezével varázsol csak hangot.

De nemcsak a csengőnek van hangja, csengenek a poharak, a díszek, ha nagyon fülelünk a kintről beszűrődő téli zajok is nagyon izgalmasak. Ki gondolná, hogy a csomagolópapír, ami az ajándékot rejti csörgésével, zörgésével az egyik legizgalmasabb hangot adja, különösen, ha a kicsi maga gyűrheti, tépheti, pláne ha többféle csomagolópapír ezerféle színe is izgalmassá teszi a dolgot. A már ülni tudó csemeték, ha hagyjuk őket, sok időt tudnak eltölteni a csomagolópapírok között.

Fülelhetünk a csillagszóró, vagy éppen a gyufa hangjára, vagy arra amikor két dísz a fán összekoccan, amikor a szaloncukor előkerül a papírjából. A meghitt ünnepen és a kicsi fülel, figyel és közben szívja magába mindazt ami nélkül nem válhat ő sem beszélő, és beszélni szerető emberré.

Jó hangvadászatot és boldog, beszédes karácsonyt!

Gáll Edina
logopédus