„Erre csörög a dió, erre meg a mogyoró” – ismerős a gyerekdal mindenkinek. Amilyen barátságos a dal, olyan veszélyes lehet a mogyoró vagy a dió a kisgyermekek számára.

És ebben az esetben nem az allergiáról van szó, hanem arról, hogy a félrenyelt egész mogyorók, pisztáciák, kesudiók, diók és a hasonló nassolnivalók akár műtéthez is vezethetnek.

Szájba, orrba, fülbe kerülhet

A kisgyermekek kreatívak, mindent a szájukba vesznek, orrukba tesznek, fülükbe raknak. A mogyoró vagy a pisztácia mérete a legveszélyesebb tartományba esik, ugyanis a szájba vett finomságokat félrenyelve, azok a kisgyermekek légútjaiba kerülnek, amit méretükből eredően éppen el tudnak zárni.

Egy ártalmatlan félrenyelés is nagy bajt okozhat, ha mogyoró vagy hasonló nassolnivaló jut a légutakba; ennek pedig a kisgyermekeknél viszonylag nagy a kockázata. Ők még nem tudják a mogyoróféléket tökéletesen megrágni, és nevetés vagy egyéb ok miatt könnyen félrenyelhetik azokat.

Ijesztő tünetek akár másnap is

Ha megtörtént a baj, a tünetek ijesztőek: a gyermek köhögő-rohamot kap, elsápad, elkékül a bőrszíne. Különösen riasztó ez a tünetegyüttes akkor, ha mindez a mogyoró vagy pisztácia – sokszor észre sem vett – félrenyelése után több órával vagy netán több nappal következik be, amikorra a félrenyelt mogyoró vagy pisztácia a légutakban átnedvesedve épp akkorára duzzad, hogy egy adott tüdőrészt elzár. A szülők ilyen esetben azt sem tudják, hogy mire gyanakodjanak… Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni vagy az ügyeletet hívni! Egyes esetekben műtéti megoldáshoz kell folyamodni.

Fotó: pixabay.com

Maradandó károsodást is okozhat

A légcsőbe vagy főhörgőkbe került idegen testek, így a mogyorófélék is, gyulladást idéznek elő és a tüdőszövet maradandó károsodásához, pusztulásához vezethetnek.

Ha arról van szó, hogy idegen test kerül a kicsik légcsövébe vagy valamelyik hörgőjébe, akkor az esetek mintegy 99 %-ában mogyoróról, pisztáciáról van szó!

Jobb tehát az elővigyázatosság, 5-6 éves kor alatt nem szabad a kisgyermekeknek egész mogyorót, pisztáciát, kesudiót, diót adni! Csokoládé vásárlásakor sem jó választás az egész mogyorót vagy nagyobb manduladarabokat tartalmazó finomság.

A bejgli nem okozhat bajt

Ha elég nagy a gyermek, 5-6 éves, és először kap egész mogyorót, diót vagy pisztáciát, az feltétlenül szülői felügyelet mellett történjen! El kell magyarázni a gyermeknek, hogy a mogyorót, diót és egyéb darabos finomságokat lenyelés előtt alaposan meg kell rágnia, miközben eszik, nem szabad ugrálnia, szaladgálnia, hanem a rágásra és nyelésre kell koncentrálnia.

Természetesen a darált diós bejgli, a tört mogyorós csokoládé vagy az őrölt mandulás sütemények nem jelentenek veszélyt a kicsikre, bátran lehet velük kínálni őket – persze mértékkel –  karácsonykor is.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész