A kicsikre leselkedő karácsonyi veszélyek

Itt a karácsony, mindenki lázasan készülődik… Az ajándékok beszerzése, az ünnepi programok szervezése mellett azonban fontos, hogy gondoljunk a biztonságra is. Ez az időszak számos veszélyt is rejthet gyermekeink számára, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga gyermekorvos négy különböző területen azokra a legfontosabb veszélyforrásokra hívja fel a figyelmet, amelyek az ünnepek idején előfordulhatnak.

1. A fenyőfa

A karácsonyfa esetében leginkább a tűzveszéllyel kell számolni. Vásárláskor ügyeljen arra, hogy frissen vágott fát vegyen, melynek még ragacsos, gyantás a törzse. Hazaszállítás után vágjon le néhány centimétert a törzs aljából, majd állítsa vízbe, így megóvhatja a kiszáradástól és ezáltal kevésbé lesz gyúlékony. A fa beállításakor ügyeljen arra, hogy minél távolabb helyezze a radiátortól, kandallótól, ezzel megelőzheti, hogy lángra kapjon. Fontos, hogy biztonságosan állítsa fel a fát, azaz ne helyezze ajtó mellé, forgalmasabb helyre, mert így könnyen feldönthető, Végül mindig bizonyosodjon meg arról, hogy jól van rögzítve, nem billeg.

2. Díszítés és dekoráció

  • Az ünnepélyes hangulat megteremtéséhez nélkülözhetetlen karácsonyi dekorációk is veszélyt hordozhatnak a kisgyerekek számára. Az apró darabok, melyek könnyen leszedhetők a fáról, vagy épp leestek, gyakran a picik szájában kötnek ki. Ezért kerülni kell az olyan díszek használatát, amik cukorkára vagy ételre hasonlítanak, mert a kicsik számára ez csábító lehet, és ha le tudják szedni a fáról, sajnos ezeket a díszeket gyakran be is kapják. Díszítésnél érdemes előnyben részesíteni a nem törékeny, nem gyúlékony díszeket. Ha mégis szeretne üvegdíszeket használni, ügyeljen arra, hogy ezek a kicsik számára elérhetetlen helyre, a fa tetejére kerüljenek. Ugyanis ezek széttört darabjai nem csupán elvághatják kezüket, de lenyelve fulladást is okozhatnak.
  • Bánjon óvatosan a karácsonyi díszvilágításokkal, dekorációkkal, hangulatfestő eszközökkel. Nem ajánlott igazi gyertyát vagy csillagszórót gyújtani a fán – ez az egyik leggyakoribb oka a karácsonyfák kigyulladásának. Az égősor felrakása előtt mindig ellenőrizze, hogy nincs-e kiégett égő benne, nincs-e elszakadva a drót, nincsenek-e törött foglalatok. Ne felejtse el, ha elmegy otthonról, mindig kapcsolja le a karácsonyfa,- és egyéb dekorációs lámpákat, égősorokat a lakásban.
  • Meg kell említeni, hogy a fatüzelésű kandallókból szálló anyagok, a füstölők, a mesterséges hó mind-mind veszélyt jelenthetnek az asztmával küszködők számára, mivel légzőszervi, irritációs tüneteket okozhatnak, így inkább kerülje el használatukat.
  • Tipikusan a téli ünnepekhez köthető növény a Mikulásvirág, mely a kisgyermekeknél gyulladást és felhólyagosodást okoz, ha megkóstolják. A fagyöngy, magyalbogyó, a Jeruzsálemi cseresznye és Amaryllis megkóstolása pedig emésztőrendszeri tüneteket okoz a kíváncsiskodó gyermekeknél és háziállatoknál egyaránt.

3. Ajándékok, játékok

  • A karácsony talán legszebb pillanata az ajándékozás, mikor a kisgyermekek meglátják és bontani kezdik az ajándékaikat. Néhány biztonsági szempontot érdemes az ajándékozás kapcsán is megemlíteni. A gyermekeknek mindig az életkoruknak megfelelő ajándékot vásároljon. Ez nem csupán az érdeklődésük és érettségük miatt fontos, hanem komoly biztonsági szerepük is van. Az égési sérülések vagy áramütés veszélye miatt 10 éves kor alatt ne adjon a gyermeknek olyan játékot, amit konnektorba kell dugni, azaz áram alá kell helyezni. Ehelyett az elemmel működő játékokat részesítse előnyben.
  • Kiemelten fontos, hogy 3 éves kor alatt ne kapjon a gyermek apró darabokat tartalmazó játékot, a gombelemek vagy mágnes darabok lenyelésével a gyermekeknek súlyos gyomor és bélbántalmakat okozhatnak, amelyek akár halálos kimenetelűek lehetnek.
  • Továbbá kisgyermekeknél a kidurrant vagy szakadt lufi-darabok is okozhatnak fulladást a légutakba kerülve.

4. Ételek, az ünnepi asztal

  • Az ünnepi étkezések kapcsán is érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk. Ne feledje, a baktériumok jelen vannak a nyers élelmiszerekben, így a húsokat jól süsse át, a nyers gyümölcsöket és zöldségeket pedig alaposan mossa meg. Ünnepi alkalmakkor a totyogós gyerekek könnyebben kaparinthatnak meg számukra nem megfelelő, sőt veszélyt jelentő ételeket, mint a popcorn, sós mogyoró, kemény cukorka. Ezek az ételek sajnos igen könnyen bekerülhetnek a légutakba. A svédasztalos ünnepi ételek gondot okozhatnak az ételallergiában szenvedő gyermekek számára, hiszen saját maguk nem mindig tudják eldönteni, mit ehetnek és mit nem. Érdemes már a menü tervezésekor figyelembe venni, vagy vendégség esetén előre jelezni, mit nem ehetnek, majd az étkezésnél segíteni a gyermeket a megfelelő étel kiválasztásában.
  • Az ünnephez hozzátartozik, hogy a felnőttek alkoholt fogyasztanak, ügyeljen arra, hogy alkohol tartalmú italokat a gyermekek számára elérhetetlen helyen tartsa. Sajnos előfordulhat alkoholmérgezés is, ha a meggondolatlanul az asztalon felejtett alkohol tartalmú koktélokat a picik megkóstolják.

Végül gondoljon arra, hogy a legkörültekintőbb odafigyelés mellett is előfordulhatnak balesetek, így legyen kéznél az ügyeletes orvos, illetve ügyeletes gyermekorvos telefonszáma, hogy azonnal hívhassa, ha szükség lenne rá.

www.patikamagazin.hu