Süssünk együtt

Készítsünk mézeskalács házikót! Ennek akár kisebb gyerekkel együtt is nekiállhatunk, hiszen a gyúrást, formázást, díszítést nagyon élvezik a gyerekek.

Egy kisebb házikó építéséhez szükséges: 1, 5 kg finomliszt, 3 dl langyos méz, 50 dkg porcukor, 10 dkg puha vaj (vagy margarin), 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 1 evőkanál szódabikarbóna fél dl tejben oldva, és 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (szükség esetén 1-2 kanál tej vagy tejföl).

Elkészítése: A lisztet a fűszerrel elvegyítjük, majd a többi alapanyaggal alaposan összegyúrjuk. A tészta eleinte ragacsos, nem kell megijedni. Háztartási fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük, de akár 2 hétig is eláll, ha lassabban haladnánk a munkával.

Felhasználáskor a tésztát lisztes deszkán (kisebb darabokra osztva) addig kell gyúrni, amíg nem ragad, és jól formálható lesz. Ha túl puha, akkor lisztet, ha túl kemény, tejet adunk hozzá. Vékonyra, késfok vastagságúra nyújtjuk. A házikó elemeit (oldalfalak, háztetőlapok, kémény és tartólap) kartonpapírból kivágjuk, és ezeket a formákat a kinyújtott tésztára ráfektetve, éles késsel körbevágjuk. Az ajtó- és ablaknyílást még a nyers tésztán formázzuk. A kerítéshez vékony sodrott rudakat, az udvar építéséhez fenyő és állatfigurákat sütünk. A tésztát tojásfehérjével megkenjük, zsírozott (vagy alufóliával bélelt) sütőlapra helyezzük, és előmelegített sütőben 150–180 °C-on 15–20 perc alatt világosbarnára sütjük. A megsült elemeket kihűlésig sima felületre helyezzük (különben deformálódnak). Még összeállítás előtt nyomózsákba tett cukros tojáshabbal rajzoljunk havas háztetőt, jégcsapokat, ablak és ajtókeretet, és ezt hagyjuk teljesen megszáradni.
A házikó oldalait az alaphoz, egymáshoz és a háztető lapjait pergeltcukorral tudjuk a legtartósabban összeragasztani. A ragasztás elfedése legsikeresebben a cukorral felvert tojáshabbal sikerül. Díszítéshez reszelt színes marcipánt, színes cukorgyöngyöt, csoki-darát, kókuszreszeléket, olajos magvakat használhatunk. Helyes, ha csak ehető díszítőelemekkel dolgozunk. A házikó udvarát benépesítő mesefigurákat formázhatjuk mézessüteményből vagy gyurmázhatjuk színes marcipánmasszából. A tojáshabot is színezhetjük tortafestékkel.

A felépült házikónak keressünk páramentes száraz helyet, különben a tészta idő előtt megpuhul, és a ház formáját veszti.
Egy házikó építése a száradási idők miatt napokig tarthat. Türelmet, figyelmet, együttműködést igényel, és óriási sikerélményt nyújt az építőknek.

Az illatok mélyen hatnak a tudatalattinkra

Azt hinnénk, hogy nem is olyan lényeges, pedig a legősibb és a tudatalattinkra legközvetlenebbül ható érzékelésünk a szaglás. A szagok, az illatok rendkívül fontos szerepet játszanak az életünkben. Befolyásolják tevékenységünket, érzelmeinket. Szaglószerveink az agy nagyobb területével tartanak kapcsolatot, mint a látásunk vagy a hallásunk.

Csak akkor érzünk szagokat, ha lélegzünk. Azt visszatartva nem érzünk semmit.
Bármilyen kellemes is valamely illat, orrunk hamar „elfárad”. Ugyanazt az illatot rövid időn belül már nem érzékeli.

Dr. Kerekes Judit

gyermekgyógyász