Ünnepi nassolás

Milyen desszertet adjunk a gyereknek, ha nem ehet tejterméket?

A legegyszerűbb és legegészségesebb megoldás, ha idénynek megfelelő, friss gyümölcsöt esznek a gyerekek. Természetesen időnként adhatunk nekik klasszikus desszertet is, hiszen a tiltás és a magvonás nem tesz jót senkinek. Sok család találja magát szembe azzal a problémával, hogy a gyermek tejallergiája miatt tanácstalanok, mit is készítsenek. Most két olyan desszertet mutatunk be, amelyek tejmentesek és finomak.

Tápiókapuding

  • Hozzávalók 3 adaghoz: 35 g tápiókagyöngy, 3-szoros víz, 300 ml kókusztej (vagy 200 ml víz + 100 ml kókuszkrém keveréke), 30 g nádcukor, lime héja.

Tipp: Egy kevés vaníliaeszenciával készítve is nagyon finom, illetve kakaósan, fahéjasan is ízesíthető.

Tipp: 500 g bio tápiókagyöngyöt 750 forintos átlagáron be lehet szerezni. 35 g, azaz 3 puding adagnyi tápióka 50 forintra jön ki. A tápióka gluténmentes is.

A tápiókagyöngyöket 20 percre beáztatjuk a vízbe, majd leszűrjük egy sűrű szitán. A kókusztejet felforraljuk a lime héjával, vagy a vaníliával. A forró folyadékba tesszük a leszűrt gyöngyöket, és folytonos kevergetés mellett kocsonyás állagúra sűrítjük.
Amikor kocsonyássá válik, azonnal vegyük le a tűzről, és ekkor keverjük el benne a cukrot vagy a mézet. Poharakba tesszük, és friss gyümölccsel tálaljuk (pl. mangó, banán, kivi, párolt alma).

Csokis-mandulás keksz

  • Hozzávalók 17 db kekszhez: 85 g teljes kiőrlésű búzaliszt, csipet só, 70 g szeletelt, hántolt mandula, 60 g nádcukor, 1 egész tojás, 95 g olvasztott kókuszzsír, 1/2 narancs reszelt héja, 50 g étcsokoládé.

A kókuszzsírt olvasszuk fel, majd hűtsük szobahőmérsékletűre. A csokoládét vágjuk egészen kis darabokra. A lisztet keverjük össze a sóval, cukorral, majd a mandulaszeletekkel. A tojást lazán verjük fel. Tegyünk mindent egy keverőtálba, és vagy villával, vagy egy mixertálban dolgozzuk morzsalékossá. A tésztát végül kézzel, hideg helyen, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze egy bucivá. Formázzuk kb. 5-6 cm átmérőjű hengerré, és csomagoljuk fóliába.
Legalább 3 órát pihentessük így a hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra (légkeverésen). A tepsit béleljük ki sütőpapírral. A tésztahengert vágjuk fel 4–5 mm vastag korongokra. Ha kell, igazítsunk a korongok kerületén, hogy szebbek legyenek, és tegyük őket a tepsire. 13 percig süssük a kekszeket, majd a sütőlapon hagyjuk kihűlni. Ne mozgassuk, amíg nem hűlnek ki, mert könnyen eltörhetnek. Nagyon omlós, porhanyós keksz lesz belőle, érdemes kipróbálni.

Hadarik Rita
gasztroblogger

Még több finomság, még több recept: www.ritakonyhaja.hu