Ne érje felkészületlenül a kisgyermeke láza!

A láz gyakori „váratlan vendég” a csecsemőknél, (kis)gyermekeknél, és különösen sok aggodalmat okozhat, ha az anyuka és apuka felkészületlenül áll vele szemben. A gondoskodó szülők előre gondolnak a lehetséges „forró” helyzetekre, és a gyermekük számára alkalmas láz- és fájdalomcsillapító szert is tartanak a házipatikájukban.

A csecsemők és kisgyermekek láz- és fájdalomcsillapítására megnyugtató megoldást kínál az a belsőleges szuszpenzió, ami – a világszerte több évtizede alkalmazott – paracetamol hatóanyagot tartalmazza.

A szájon át adagolandó paracetamol szuszpenzió speciálisan a csecsemők és kisgyermekek számára kifejlesztett gyermekgyógyszer, ami alkalmas a különféle betegségekkel (pl. influenza, bárányhimlő) együtt járó, valamint a védőoltásokat követően esetlegesen fellépő láz csillapítására. A készítmény a lázcsillapító hatásán túl a különféle fájdalmakat (pl. fogzással járó fájdalom, torokfájás) is eredményesen enyhíti.

Könnyen beadható

Az eperízű és illatú, rózsaszínű „kanalas” gyermekgyógyszer könnyen elfogadtatható a lázas beteg csöppségekkel. Már három hónapos kortól (6 kilogrammos testtömeg fölött) biztonsággal használható. Ha a szülők elégedettek egy gyógyszer hatásával, akkor ahhoz a későbbiekben is ragaszkodnak, ha újra hasonló helyzetbe kerül a gyermekük. Alkalmas adagolással a paracetamoltartalmú belsőleges szuszpenzió a gyermekek 12 éves koráig nyújt megoldást a láz és/vagy fájdalom hatékony csillapítására. A gyermekek egészségének védelme érdekében a paracetamoltartalmú készítmény sem alkoholt, sem fogszuvasodást okozó cukrot nem tartalmaz.

Pontosan ki kell mérni az adagokat

A készítmény használata egyszerű: az ülepedésre hajlamos gyógyszert használat előtt alaposan fel kell rázni és a betegtájékoztatóban megadott adagolási útmutató szerint – a csecsemő vagy (kis)gyermek életkorától és testtömegétől függően – kell a szükséges mennyiséget kimérni. A pontos dozírozás a termék csomagolásában megtalálható adagolófecskendővel érhető el. A különféle konyhai kanalakkal való kimérés – annak pontatlansága miatt – kerülendő. Ügyelni kell arra, hogy a napi négyszeri gyógyszerbevételt nem szabad túllépni, és két adag beadása között legalább négy órának kell eltelni. A készítmény előírásszerű alkalmazásakor a mellékhatások nagyon ritkák.

A láz különböző betegségeket jelezhet

A csecsemőknek és kisgyermekeknek készült paracetamoltartalmú belsőleges szuszpenzió a gyógyszertárakban vény nélkül megvásárolható. A láz- és fájdalomcsillapító gyermekgyógyszer azt a megnyugtató érzést adja a szülőknek, hogy „láz esetén van mihez nyúlni”. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a láz a legkülönfélébb betegségek kísérője lehet. A pontos kiváltó ok tisztázása érdekében fel kell keresni a gyermekorvost abban az esetben, ha a gyógyszer adagolása ellenére a fél évnél idősebb csecsemők/gyermekek lázas tünetei két-három napon belül, illetve a három-hat hónapos csecsemők tünetei huszonnégy órán belül nem enyhülnek.

Dr. Budai Marianna PhD és
dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerészek