Szabadvízi strandmustra az ÁNTSZ-szel

Van-e megfelelő nagyságú pihenőhely? Tiszta, rendezett-e a partszakasz? Megfelelő-e a füvesítés, parkosítás? Gondoskodtak-e öltözőhelyiségekről, illemhelyekről? Többek között ezekre kíváncsi a hatóság, amikor a kijelölt fürdőhelyeket vizsgálja.

Hazánkban összesen 255 szabadvízi fürdőhely létezik. Ezek között azonban van 19 olyan, amelyik nem üzemel, egy helyen tilos a fürdőzés, hét helyen pedig még folyamatban van a besorolás. A jogszabályoknak megfelelő minősítési rendszer szerint 172 kapott kiváló, 34 jó, 10 tűrhető, míg 12 kifogásolt minősítést. A fürdővizeket az uniós irányelv szerint négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelése alapján kell minősíteni. Ez egy bonyolult számítási képlet alapján készül el, ami nem csak  egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesz figyelembe, hanem a vízminőség változásait is követi. A kijelölt strandokon a vízminőség vizsgálata az üzemeltető feladata. Az európai uniós előírások szerint a szezonban havonta legalább egyszer kötelező mintát venni. Ezeket az adatokat az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztályának az üzemeltetők megküldik, a főosztály az eredményeket az OKI honlapján (http://oki.antsz.hu) közzéteszi.

 

Indul a szezon!

 

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink, a Balaton és a Velencei-tó mellett található fürdőhelyeken a víz minősége „kiváló” és „jó” besorolást kapott. Az országban a fürdőhelyeket érintő rendkívüli helyzetről, így például súlyos árvizek és természeti csapások, illetve nagy mennyiségű csapadék okozta rövidtávú szennyeződésekről az ÁNTSZ nem kapott értesítést.Érdemes a fürdőközönség figyelmét felhívni arra, hogy megfelelő magatartásukkal nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a strandolás kellemes élmény legyen.

 

A biztonságos strandolás 5 alapszabálya

  1. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa.
  2. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást.
  3. A szülők gyermekeiket soha ne hagyják felügyelet nélkül.
  4. A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes.
  5. Megáradt folyóvízben nem szabad fürödni.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi FőosztályOrszágos Környezetegészségügyi IntézetÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

(BSD)