Bébik, kicsik és nagyok

Tejserkentő teák, kapszulák, sörök

Fotó: gettyimages.com

Kevés a tej, nem szopik a baba… gyakori probléma, amire számos megoldás létezik. A szoptatási praktikák sokasága mellett népszerűek a tejtermelést serkentő készítmények is. Mik közül lehet választani? Milyen gyakran és mennyit kell belőlük fogyasztani?

Leszögezendő, hogy kifejezetten tejtermelést serkentő gyógyszerek, szintetikus hatóanyagok nem léteznek, hiába is szeretne valaki a gyógyszertárban vagy az orvosánál gyógyszert kapni elégtelen mennyiségű tejtermelés okozta problémájára. Tény, hogy vannak gyógyszerek, amik mellékhatásukként a tejtermelést fokozzák (pl. növekedési hormon, egyes, a skizofrénia kezelésében alkalmazott szerek), de ezek a tejbe átkerülő hatóanyagok károsíthatják a csecsemőt, így ilyen célra való alkalmazásuk szigorúan tilos.

Sok folyadék és pihenés

Segít azonban a tejtermelést irányító hormon, a prolaktin termelődésében és a tejelválasztás serkentésében a bőséges folyadékbevitel, a nyugalom, illetve a népgyógyászati tapasztalatokon, megfigyeléseken alapuló gyógynövények, gyógynövény-kombinációk alkalmazása. Mivel bőséges folyadékbevitelre van szükség, a tea – a maga bögrényi dózisaival – ideális „gyógyszerformának” minősül.

Gyógynövényeket tartalmazó teák

A gyógynövényeket tartalmazó tejserkentő teák nagy választékban megtalálhatók a gyógyszertárak polcain. Általában ánizstermést, édeskömény és kömény termését, citromfüvet, citromverbénát, kamillát, csipkebogyót, csalánlevelet, illetve ezek kombinációit tartalmazzák a tejtermelést serkentő teák.

Az említett gyógynövények tejtermelést serkentő hatása népgyógyászati tapasztalatokon nyugszik; széleskörű, kontrollált, klinikai vizsgálatok egyelőre nem állnak rendelkezésre. Hatásukat illetően a tejtermelés befolyásolása mellett a szélhajtó, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, emésztésserkentő tulajdonság említhető. A citromfű enyhe nyugtató, feszültségoldó hatású, ami az anyukák nyugtatása révén hozzájárul a tejtermelődés növekedéséhez. Mivel a gyógynövényes teák hatóanyagai részben átjutnak a szoptatott csecsemőbe, náluk is lehet például szélhajtó hatással számolni, ami hasfájós babáknál előnyös lehet.

A gyógyszertárakban gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényeket tartalmazó tejtermelődést serkentő teák is beszerezhetők, illetve amennyiben a nem-filteres kiszereléshez ragaszkodik az anyuka, megvásárolhatja az említett gyógynövényeket külön-külön, és azokat tetszőlegesen kombinálhatja. A „szoptatós” teák palettáján megjelentek a bio-készítmények is, illetve vízzel elegyítendő tea-granulátumok is kaphatók.

Mikortól és mennyi teát lehet használni?

A teák fogyasztását a szülést követő harmadik-negyedik napon ajánlott elkezdeni, amikor már van mit serkenteni, megindult a tejtermelés, mert azt megelőzően döntően kolosztrum termelődik.Napi 4-5 adag teánál több elfogyasztására nincs szükség, ez mintegy napi egy liter folyadékbevitelnek felel meg. A teák elkészítéskor a filtereket 5-10 percig kell állni hagyni forró vízben. A magas hőmérséklet és az előírt várakozási idő segít a hatóanyag kellő mértékű kioldódásában. A teák tetszés szerint ízesíthetők (cukorral, mézzel, citrommal), hidegen vagy melegen egyaránt fogyaszthatók. Természetesen, a megfelelő folyadékkal való ellátottság érdekében az egyéb italok pl. ásványvíz, gyümölcslé stb. rendszeres bevitelére figyelni kell.

Tejtermelést serkentő tabletták

A teák mellett újabban tejtermelést serkentő kapszulák is kaphatók, amik szárított, porított formában tartalmazzák a gyógynövény-kombinációt. Ezek a szoptatási időszakban periodikusan (két-három hetes kúrákat képezve), illetve folyamatosan is szedhetők.A homeopátiás készítmények között is találhatók tejtermelést serkentő golyócskák.Megemlítendő, hogy az árpa is előnyösen hat a prolaktin elválasztásra; azaz az árpasör is stimulálja az anyatej termelődését. Ebben az esetben azonban az alkohol-tartalom miatt visszafogottnak kell lenni!

A sörfogyasztás is előnyös lehet, de csak az alkoholmentes!

Az alkoholmentes sörök, különösen a maláta sörök fogyasztása azonban pozitív hatású, és sok anyuka köszönheti a tejmennyiségének a növekedését a sörözésnek. Továbbá, a sörök aromáját, zamatát, keserűségét és eltarthatóságát biztosító komló nyugtató hatású. Az anyukák nyugalma, feszültségmentes állapota pedig a prolaktin termelődését és a tejelválasztást segíti elő. Előbbiek mellett, a többszörösen jótékony hatású alkoholmentes sörök magas tápértékét és vitamin-tartalmát is figyelemre méltóként említik a sör és a tejelválasztás kapcsolatát vizsgáló osztrák professzorok.

Lehet próbálkozni, a módszerek között válogatni, a lényeg azonban a végeredmény: elegendő mennyiségben álljon rendelkezésre a csecsemő legegészségesebb tápláléka, az anyatej.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Exit mobile version