Nem lehet elég korán elkezdeni

A fogápolást nem lehet elég korán kezdeni: minél előbb elsajátítják a gyerekek, annál biztosabb, hogy napi rutinná válik számukra.

Már a kicsi babák kezébe is adható fogkefe reggel és este, hogy játsszanak vele, megszokják és később ki akarják próbálni.

Akár az éves fogászati ellenőrzésre is elvihetik az anyukák a gyermeküket, hogy a kicsi már ebben a korban megismerje a rendelő hangulatát, így nem alakul ki benne félelemérzet.

Léteznek kimondottan a csecsemők számára kifejlesztett ún. babarágókák. Ezek színes, minőségi alapanyagból készült, változatos felszínű és jó foghatóságú eszközök, amelyek rágcsálással és az íny stimulálásával nyugtatják a fogzó gyermeket.

A tejfogak tisztítása is elengedhetetlen

Hiába hullnak ki később, már a tejfogakat is tisztítani kell. A rendszeres fogápolás hiánya fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezet, ráadásul esztétikai szempontból sem mellékes, hogy milyen állapotban van a gyermek foga.

A fiatalabb korosztály számára is készülnek speciális, színes és játékos fogkefék, amelyek amellett, hogy jobban illeszkednek az ő anatómiájukhoz, élménnyé teszik a szájápolást.

A helyes fogápolás módszerét a gyermek kezét vezetve vagy vele szemben állva érdemes megtanítani. Babák esetében a legegyszerűbb, ha lefektetjük, és fölé hajolva végezzük el a fogak tisztítását, így a kicsi nagyobbra tudja nyitni a száját, és a szülőnek is könnyebb dolga van.

POP Group