Liszterózis, toxoplazmózis, szalmonella – kismamákra veszélyes

Fotó: 123rf.com

Vannak olyan, élelmiszerek útján megszerezhető bakteriális fertőzések, mint a liszteriózis, a toxoplazmózis és a szalmonella, amik terhesség alatt, a magzat veszélyeztetése miatt kiemelt figyelmet érdemelnek.

Táplálkozást illetően terhesség alatt is azokat a szabályokat kell szem előtt tartani, amik egyébként mindenkire vonatkoznak: változatosan kell táplálkozni, és inkább sokszor kell keveset enni, mint egyszerre sokat habzsolni. Egészséges élelmiszereket kell fogyasztani, frissen elkészítve. Ám azokat az élelmiszereket, illetve azokat az élelmiszer-készítési, -kezelési és -tárolási technikákat, amik a liszterózis, a toxoplazmózis és a szalmonella kockázatát növelik, kerülni kell.

A  liszterózis

A liszteriózis a Listeria monocytogenes nevű baktérium által okozott, élelmiszerek útján terjedő, viszonylag ritka, de súlyos betegség. Míg az egészséges, nem várandós felnőttek gyakran a fertőzést követően is tünetmentesek maradnak, addig a kismamák, a magzatok és az újszülöttek a tünetek és a súlyos következmények kialakulása szempontjából a magas rizikójú csoportba tartoznak.

A várandósoknál még az enyhe tünetekkel járó liszteriózisnak is súlyos következményei lehetnek, ugyanis a baktérium bélből véráramba való bekerülése vetéléshez, halva-, illetve koraszüléshez, illetve az újszülött fertőződéséhez vezethet.

A tünetek a baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztását követő 2 napon belül is jelentkeznek, de lehetséges, hogy csak 70 nap elteltével; nem specifikus, sokkal inkább influenzaszerű panaszok előfordulása a jellemző, mint láz és izomfájdalom, ami mellett hasmenés, hányinger, súlyos esetben tarkókötöttség léphet fel.

A kórokozó különféle nyers élelmiszerekben (nyers húsok, halak, pasztörizálatlan tej és a belőle készült termékek, lágysajtok pl. Feta, Brie, Camembert) fordulhat elő. Különleges tulajdonsága a baktériumnak, hogy a hűtőszekrények alacsony hőmérsékletén (+4 és +8 ºC között) is képes szaporodni, ellenáll a fagyasztásnak és szárításnak is.

Lehetséges védekezni

 • A hőkezelés, azaz a hagyományos főzés, sütés, a pasztörizálás (60-90 ºC-ra történő gyors felmelegítés majd lehűtés), illetve a háztartási fertőtlenítőszerek elpusztítják a kórokozót.
 • A húslével szennyezett konyhai eszközöket tisztán kell tartani.
 • Csak azokat a (lágy)sajtokat szabad fogyasztani, amiken fel van tüntetve, hogy pasztörizált tejből készültek.
 • A konzerveket felbontást követően el kell fogyasztani, a hűtőbe való visszahelyezést követő későbbi időpontban történő elfogyasztás nem ajánlott.
 • A tenger gyümölcseit is főtt vagy sült állapotban szabad csak fogyasztani.

A toxoplazmózis

A Toxoplasma gondii okozta toxoplazmózis súlyosan károsíthatja a magzatot. Mind fizikai, mind mentális károsodás bekövetkezhet, a magzati agy és a szemek érintettsége mellett magzati elhalás, vetélés lehet a fertőzés következménye egy olyan kismamánál, aki a terhessége alatt fertőződik meg a kórokozóval, és azt megelőzően még nem esett át – akár észrevétlenül is – toxoplazmózison. Sokan nem is tudnak róla, hogy már a terhességet megelőzően átestek a fertőzésen.

A tünetek a náthára vagy az influenzára hasonlítanak: hőemelkedés, láz, éjjeli izzadás, torokfájás, kismértékű nyirokcsomó-duzzanat, általános gyengeség, izomfájdalom tapasztalható.

Lehetséges védekezni

 • Legjobb a távolságtartás a potenciális hordozókkal, a macskákkal.
 • Ne simogassanak egyszer használatos gumikesztyű nélküli kézzel macskákat a kismamák, és a macskaalom tisztítását bízzák másra!
 • A fertőzésekhez vezető fő ok azonban általában a fertőzött köztiállatok nem (kellően) hőkezelt húsának a fogyasztása. A hamburger, a rózsaszínre sütött húsok, a véres bélszín ne a terhesség alatt kerüljenek a tányérra!
 • Bármilyen típusú húst (sertés, marha stb.), csak megfelelően megsütve vagy megfőzve szabad fogyasztani.
 • A toxoplazmózis kórokozója érzékeny, sütéssel, főzéssel, fagyasztással vagy hosszabb idejű pácolás során elpusztul.
 • Nyers húst fogdosni sem ajánlott. Lehetőleg gumikesztyűvel kell a húsokat megfogni, és a húsok előkészítését követően a konyhai eszközöket, késeket, tálakat stb. alaposan letisztítani.
 • A zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat, előre csomagolt saláta-keverékeket alaposan meg kell fogyasztás előtt tisztítani, mosni, különösen azokat, amik olyan konyhakertből származnak, ahol azok leszedés előtt macskaürülékkel szennyeződhettek.
 • A kerti munkák végzésekor, földdel, virágfölddel való érintkezéskor gumikesztyűben kell dolgozni!

A szalmonella

Míg nem terhes állapotban „csak” különösebb szövődmények nélküli, kezelhető kellemetlenség a Salmonella enteritidis baktérium által okozott szalmonella, addig terhesség alatt a magzat súlyos egészségkárosodása is felléphet. A fertőzés nyáron gyakori, mert a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben a baktérium könnyen elszaporodik. A kórokozó a széklettel ürül, a nem megfelelő higiénés viszonyok, a kézmosás hiánya elősegítheti terjedését.

A tünetek általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával jelentkeznek. Magas láz, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök jellemzik a betegséget. A terhesség alatti enyhe szalmonella-fertőzés valószínűleg nem károsítja a magzatot, azonban súlyosabb esetekben koraszüléshez, magzati károsodáshoz vezethet.

Lehetséges védekezni

 • A nyers tojás és az azt tartalmazó élelmiszerek (tiramisu, egyes tojásos süteménykrémek, majonéz), továbbá az előre készített salátaöntetek fogyasztása kerülendő.
 • Csak megfelelően megfőzött/átsült tojást (tyúktojásnál a felforrástól számítva legalább 7-8 perc, kacsa- és libatojásnál 20 perc a szükséges főzési idő), valamint szárnyas húsokat tartalmazó ételeket szabad fogyasztani.
 • Ügyelni kell a konyhai és fürdőszobai higiéniai szabályok betartására, a rendszeres, szappannal történő kézmosásra.

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész