Tiniszex és biztonság – Segíthet a nyár új slágere!

A vakációjukra készülő, élményekre, érzésekre kiéhezett tinédzserek nyáron keverednek a legkönnyebben felelőtlen szexuális kalandokba. Ezért a fiatalok sokoldalú felvilágosítását tűzte ki célul Sub Bass Szabi és Sári Évi új slágere!

Az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Programot közel 10 éve működteti a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság. A mára már az ország egészét  behálózó program nagy jelentőségű feladatokat vállalt magára: a 13-18 év közötti fiatalok egészséges életkezdetének elősegítését, párkapcsolati értékrendjük és családtervezéssel kapcsolatos ismereteik kialakítását, elmélyítését.

 

 

Az A-HA! céljai

 

Ennek értelmében konkrét céljai közé tartozik a 18 év alatti nem kívánt terhességek visszaszorítása, valamint a nemi úton terjedő fertőző betegségek – kiemelten a HIV, a HPV, a chlamydia, a szifilisz, valamint a hepatitis vírusok okozta megbetegedések – tünettanának megismertetése, a megelőzés gyakorlati módszertanának átadása. Ezeket szakemberek tucatjainak bevonásával, iskolák százaiban megtartott speciális oktatással, diákoknak és szülőknek szóló ingyenes információs kiadványokkal, internetes távoktatással és tanácsadással, valamint számos más módszer segítségével valósítja meg.

 

 

A megvalósításban a legfontosabb a tinik nyelvén kommunikálni Az A-HA! Programot működtető team mindig kiemelten fontosnak tartotta, hogy a leghatékonyabban, azaz a saját nyelvükön és a számukra vonzó eszközök segítségével szólítsa meg a tinédzsereket. A program sikerének is köszönhető, hogy 9 esztendő alatt közel 20 százalékkal csökkent a 19 év alatti fiatalok körében elvégzett terhességmegszakítások száma.

 

Ugyanakkor bőven maradt tennivaló, hiszen a felmérések eredményei azt mutatják, hogy a szexuális kultúráról, illetve a családtervezés kérdéseiről még mindig kevés és nem kellően megalapozott ismerettel rendelkeznek a fiatalok – különös tekintettel a hátrányos helyzetű, vagy roma családokban élő tizenévesekre. Hasonlóképpen folyamatos bővítésre szorul tudásuk a fogamzásgátlásról, annak módszereiről. Ezt mutatja az is, hogy a kedvező tendenciák ellenére még mindig nagyon sok a művi abortusz a 13-18 éves korosztályban.

 

 

Az idei nyár nagy slágere?

A tinédzser korosztályban is közkedvelt rapper-zeneszerző, Sub Bass Szabi és Sári Évi énekes-színésznő nevével fémjelzett és a fiatalok sokoldalú szexuális felvilágosítását célul tűző A-HA! Programmal karöltve elkészített dal mondandója különösen aktuális ezekben a napokban-hetekben, hiszen itt a nyári vakáció, amikor a tizenévesek még a szokásosnál is jobban ki vannak éhezve az élményekre, érzésekre, kalandokra.

 

“Akit a szárnyain repít a vágy, A-HA!,Annak mindegy, hogy verda vagy ágy, A-HA!Mindegy hogy tüzes, kemény vagy épp lágy, A-HA!De ha vigyáz, A-HA!, nem lesz gáz, A-HA!”

Így kezdődik az idei nyár egyik slágerének ígérkező új dal, amelynek célja, hogy a tinik a legforróbb pillanatokban se feledkezzenek meg biztonságukról – ne fenyegesse őket nem várt terhesség, sem pedig nemi úton terjedő betegség, amelynek akár egész életükre kiható következménye lehet.

 

A teljes dalt itt meghallgathatja.

 

 

Sári Évi és Sub Bass Szabi véleménye a szexuális felvilágosítás fontosságárólA most elkészült dal és klip ötletadói és alkotói bíznak abban, hogy üzenetük megérinti, elgondolkodtatja a fiatalokat. Sári Évi, aki nemcsak az új dal és a belőle készült videoklip egyik előadója, hanem az A-HA! Program civil háziasszonya is, bízik a sikerben: „A szexuális felvilágosítás fontossága szerintem nem kérdés. Az viszont igen, hogyan kell ezt csinálni ahhoz, hogy értelme és eredménye is legyen. Az első pillanattól kezdve úgy éreztem, hogy az AHA! Program leszámol azokkal a rossz beidegződésekkel, amelyek az emberek fejében élnek a témával kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy a különleges, nem megszokott, figyelemfelkeltő ötletekkel, mint amilyen a Sub Bass Monsterrel készített közös dal is, sikerül megtalálni a fiatalokhoz vezető utat. Épp ezért örülök, hogy én is részese lehetek a kezdeményezésnek. A dal fogadtatását pedig már nagyon várom!” .Sub Bass Szabi számára egyenesen kihívás volt a dal megírása: „Számomra mindig is fontosak voltak a társadalmi kérdések. A fiatalok társadalmunk alappillérei, hiszen rájuk épül a jövő, ezért gondoltam, hogy csatlakozom a kezdeményezéshez. Nem volt egyszerű olyan dalt írni, ami terelget a helyes irányba, de mégsem oktató anyag, és még az eddigi zenéimhez is passzol. Úgy érzem, sikerült, ám ehhez nagymértékben hozzájárult Sári Évi profizmusa és bája, amitől az egész produkció különleges és pikáns hangulatot kap…\”www.ahaprogram.hu(BSD)