Miért fontos az alapos cumisüveg-tisztítás?

Fotó: gettyimages.com

Hogyan, miképpen és főleg mivel kell szakszerűen, alaposan és megbízhatóan tisztítani a cumisüveget, tejtárolót, etetőcumit?

Az újszülöttek és csecsemők táplálásának legjobb és legegyszerűbb módja a szoptatás. Az anyatej minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, viszont sok esetben a mennyisége nem egyezik meg a kisbaba szükségleteivel. Jobb esetben több tej termelődik, mint amennyit egyszeri etetéskor igényel. Ilyenkor az anyatejet le kell fejni és – megfelelő hőmérsékleten és higiénés körülmények között – tárolni, hogy egy későbbi alkalommal fel lehessen használni.

Bár az anyatej termelődését a baba étvágya is ösztönzi, vagyis minél több ürül ki az anyamellből, annál több termelődik, mégis előfordulhat, hogy a tej mennyisége nem bizonyul elegendőnek. Ilyen esetben jelenthet megoldást az anyatejgyűjtő állomás(ok)tól beszerzett, más szoptató anyák tejével történő táplálás.

Fotó: 123rf.com

Mindkét esetben – tehát akár a saját, korábban lefejt tej, akár pedig az „idegen” anya teje szolgál táplálékul a csecsemő számára – nélkülözhetetlen a különféle táplálási segédeszközöknek – a tejtárolónak, a cumisüvegnek és az etető cumi(k)nak – a használata.

Az alapos tisztítás fontosságáról

Ezek tisztántartása azonban fokozott odafigyelést és gondosságot igényel a kismamáktól, ugyanis az érett anyatej magas fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmú, ezért a cumisüvegben letapadt maradék igen gyorsan bomlani kezd, és e folyamat kedvez a baktériumok elszaporodásának, így komolyan veszélyeztetheti a – még fejletlen immunrendszerű – baba egészségét.

Fotó: gettyimages.com

Nem könnyű az etetőcumi tisztántarása

A cumisüveg, etetőcumi tisztántartása nem egyszerű feladat, hiszen az újszülött, a csecsemő szervezetét nem ajánlatos – a felnőtt szervezet által tolerálható – különböző vegyi anyagokat tartalmazó mosógatószer-adalékokkal terhelni. Olyan speciális tisztítószerre van tehát szükség, ami nem tartalmaz agresszív összetevőket, így a baba egészségére nézve nincs semmilyen káros hatása, és a szaglás-érzékelését sem zavarja meg. (Ez utóbbi azért fontos, mert a szag- és ízérzékelés, valamint az étvágy igen szoros kapcsolatban áll egymással.)

Mosogatógépet nem tanácsos használni

A cumisüvegek tisztítására a mosogatógéppel történő mosogatás több okból sem ajánlott, sőt nem is célszerű.

A gépi mosogatásnál használt agresszív tisztítószerek veszélyesek lehetnek a baba egészségére (pl. allergiára hajlamosítanak), de magának a cumisüvegnek az anyagát is károsítják, valamint az üveg belsejét géppel nem, csupán kézi mosogatással lehet alaposan megtisztítani. A maradék eltávolításához azonban valamilyen tisztítószert mégiscsak kell használni. Bár a manapság elterjedt konyhai mosogatószerek igen hatékonyan tisztítanak, azért előfordulhat, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken – pl. a cumisüveg alján, belső falán – ottmaradnak a bomló anyagok, és gondolni kell a vegyi anyagok maradványaira is.

Speciális mosogatószerek

Ezeken a gondokon segítenek a speciálisan a cumisüvegek és cumik tisztítására kifejlesztett mosogatószerek. A kínálatból az enzimes, illatanyagmenteseket érdemes választani, mert ezek – biológiailag aktív hatóanyaguknak köszönhetően – tökéletesen eltávolítják a babatáplálásnál használt segédeszközökből/ről a baktériumok elszaporodásához táptalajul szolgáló szervesanyag-maradványokat, ráadásul még „szervezetbarátok” is.

T. Puskás Ildikó