Napfény, szolárium – kismamáknak?

A nyár a napimádók szezonja. Felmerül a kérdés, hogy a kismamák ugyanolyan szabadon élvezhetik-e a nyár örömeit, mint a nem várandós társaik. Természetesen a magzat és a kismama egészsége érdekében ebben az esetben különösen óvatosnak kell lenni. Mivel részben „tiltólistás” a napozás, sok kismama a szolárium mellett voksol, pedig veszélyek ott is leselkednek rájuk.

A bőrrák mindenkit fenyeget!

A napozással és az ultraibolya (UV) fény miatti védelemmel kapcsolatos általános megszorítások mindenkire igazak, gyermekre és felnőttre, fiatalra és idősre, várandósra és nem váradósra, egyaránt. Senki bőre nem felejt, az évek során kapott ultraibolya dózisok összeadódnak, és minél magasabb értéket érnek el, annál nagyobb a súlyos bőrelváltozások, bőrdaganatok kialakulásának a valószínűsége. A napkalap, a napszemüveg, a jól szellőző, világos színű vászon- vagy pamutruházat, a fényvédő készítmények használata és a bőséges folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Nemcsak nyaraláskor és tengerparton igaz ez, de egy belvárosi vagy munkából hazafelé tartó félórás séta alkalmával is figyelmet kell fordítani a megfelelő fényvédelemre.

A kismamák bőre extra érzékeny!

A babavárás alatt a megváltozott hormonháztartás miatt nagy az esélye a pigmentfoltok kialakulásának. Ehhez adódik még az, hogy a napfény UV-komponensei várandós nőknél sokkal gyakrabban okoznak barnás elszíneződéseket, foltokat, pigmentációt test-szerte a bőrön. A homlokon, az ajkak fölött, a járomcsont környéki területen egyaránt megjelenhetnek a sárgásbarna színű foltok. Nem más ez, mint a kismamák arcbőrének jellegzetes elváltozása, az úgynevezett terhességi maszk, ami a várandós nők mintegy felét érinti. Az UV-fény ezeknek – az esztétikai szempontból erősen zavaró – foltoknak a kialakulását elősegíti. Bár a terhességi maszk a szülést követően általában elmúlik, de megelőzése érdekében mindenképpen figyelmet kell fordítani az UV-védelemre.

Magasabb faktorú fényvédő kell!

Kismamáknak az eredeti bőrszín árnyalatuktól függetlenül a legmagasabb fényvédő faktorral rendelkező készítmények használata javasolt. Szőke és barna, vörös és fekete hajszínű kismamáknak egyaránt a legmagasabb fényvédelem ajánlott (jelenleg ezek az 50+ jelöléssel ellátott termékek). Léteznek speciálisan arcra szánt készítmények, és vannak olyanok, amik a testen bárhol alkalmazhatók. Állagukat illetően vizes, olajos, zsíros, tejes jellegűek egyaránt elérhetők a gyógyszertárakban, ahol a gyógyszerészek segítenek a megfelelő termék kiválasztásában.

Közvetlen nap ne érje a hasat!

A várandósság alatti napozás nemcsak a kismama UV-terhelése szempontjából hordoz magában a veszélyt. A magzat számára a felmelegedés, a túlzott mértékű hőterhelés lehet veszélyes. Különösen ügyelni kell arra, hogy a kismamák hasát közvetlen nap ne érje. Ha mindenképpen napon szeretne lenni a kismama, tegye ezt szórt fényen és a késő délutáni (16 óra utáni) órákban.A terhesség alatti napozás veszélyei közé sorolható a vérnyomás leesése is. Melegben, a kitágult erek miatt, mindenkinél alacsonyabb vérnyomásértékek mérhetők. Amennyiben a kismamáknál a hőség nem kielégítő mennyiségű folyadék-fogyasztással társul, szédüléssel, eleséssel járó alacsony vérnyomás alakulhat ki. Ügyelni kell a napi 2-3 liter, hideg, lehetőleg nem szénsavas folyadék elfogyasztására. A napon tartózkodás idejétől függően ez a folyadék-mennyiség csak nagyobb lehet!

A szolárium is elősegíti a pigmentfoltok képződését

A szoláriumról sokan azt tartják, hogy az nem tartalmaz káros sugarakat. Ez egyértelműen hibás elgondolás, mivel a szolárium csövei is UV-fényt bocsátanak ki. Míg a szolárium fénye az UV-A tartományba esik, addig a napfény komponensei között UV-B is szerepel. Mivel mind az UV-A, mind az UV-B fény szerepet játszik a bőrdaganatok kialakulásában, mindkettő veszélyesnek tekintendő. Emellett az UV-fény a terhesség alatt hormonális hatásra bekövetkező pigmentációs folyamatokat tovább erősítheti.Összefoglalva elmondható, hogy a kismamáknak fokozottan kell ügyelni azokra a fényvédelemmel kapcsolatos szempontokra, amiket mindenkinek be kellene tartani. Számukra a legmagasabb fényvédő faktorral rendelkező készítmények használata ajánlott. A has felmelegedését el kell kerülni, és nem ajánlott a terhesség alatti szoláriumozás.

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész