Lényvarrás

Gyerekrajzból varrt csodalények. Rajzold meg a kabalafigurádat, aztán öleld magadhoz!

Bejelentkezem a Facebookra – a hírfalon egy bumfordian édes plüss bagoly fogad. A szemei sem állnak jól; valahogy minden elnagyolt rajta, egészében nézve, mégis nagyon rendben van. Aztán jönnek a többiek, mindenféle ‘őrületes’ lények: okkersárga bandzsa oroszlán, cilinderes pillangó, gúnárnyakú kalóz, kéz- és lábfej nélküli hordóhasú angyallányt… Jó Isten! Hát ezek gyerekrajzok, csak lejöttek a papírról!
A Te rajzolsz én varrok jókedvcsinálói néhány hete kezdték kreatív ténykedésüket, s máris rengetegen imádják őket és gyerekrajzokból vart lényeiket! Szerényi Kata, az alkotócsoport vezetője mesélt erről Életszépítőknek.

  • Aki kérdez: Mesterházy Mónika
  • Aki válaszol: Szerényi Kata, a Te rajzolsz én varrok “mozgalom” elindítója

A kanadai Child’s Own Studio weboldalára a nővérem hívta fel a figyelmemet. Nagyon tetszettek a figurák, jókat mosolyogtam rajtuk. Nem rögtön fogalmazódott meg bennem, hogy magam is szeretnék gyermekrajzokat varrni, de kis idő múltán immáron felhívás jelleggel közöltem a Szárazépítészeti Design Facebook-oldalának égisze alatt működő Kincsesládikó alkotó műhely tagjaival: szeretném ezt az ötletet idehaza megvalósítani, jelentkezzen, aki csatlakozna. Hála az égnek, jöttek többen, szépen gyarapodtunk, jelenleg harmincnégyen vagyunk.

– Kik szolgáltatták az első rajzokat?
Pályázatot hirdettünk a Szárazépítészeti Design oldalán Te rajzolsz én varrok felhívással. Az ország minden tájáról érkeztek rajzok, a 2-3 évestől az óvódáson keresztül az általános iskola 4. osztályáig, vegyes korosztályból. Kezdetben szinte könyörögni kellett a rajzokért, végül a Kincsesládikó Alkotóműhely csoportból – szülői segítséggel – kaptuk az első gyerekrajzokat. A logónkon látható űrlénymacit egyik alkotónk, Mag Edit fiacskája, Matyi rajzolta, és Edit meg is varrta gyorsan, hogy szerepeltethessük a pályázati anyagokon. A remek logót Steiner Lídia illusztrátor készítette, aki az első hívó szóra mellénk állt. Végül összesen 55 rajzot varrtunk meg és egy sütinyuszit.

A Te rajzolsz én varrok logója. Steiner Lídia munkája.

Melyik rajzot volt a legnehezebb, s melyiket a legkönnyebb megvarrni?
A legnagyobb kihívás a rajzok megvarrásában – az aprólékosság mellett – az, hogy azt az érzést, gondolatot, állapotot, amit a rajz képvisel, sikerül-e átvarázsolni a textilbe. Éppen ezért a technikai nehézség mellett jelen van egy fizikailag nem megfogható feladat is. Ez az, ami a legnehezebb, s ebből a szemszögből nézve mindegyik rajz ugyanolyan kihívás. Technikailag a színes cica volt a legaprólékosabb, legtöbb darabból álló. Az Apa öleli Jázmint c. rajzot volt a legkönnyebb kivitelezni.

– Melyik a számotokra – alkotóknak – legkedvesebb varrott rajzfigura?
– Természetesen mindet imádjuk, de az Apa öleli Jázmint valahogy nagyon meghatott mindenkit. S ahogy Vicger elkészítette, teljesen visszaadja azt az érzetet, amit a 28 hónapos pici lány érezhetett: a biztonságot, a puhaságot és az abszolút bizalmat Apa iránt.

Textilfigurákról van szó – mi alapján választjátok ki a megfelelő anyagot?
Az alkotási folyamat nagyon nehezen leírható része ez. Az alkotó szemügyre veszi a rajzot, abban a pillanatban már részévé válik, benyomásokkal, érzésekkel. Ezek az intuíciók jelennek meg a kiválasztott anyagban. Ha egy rajz a melegség, a puhaság, a gondoskodás, a bizalom érzetét kelti, a textil is hasonló lesz: plüss, polár.

– Ez nagyon szép…lelki kifinomultságot feltételez. Honnét szerzitek be az alapanyagokat?
– Csapatunk önszerveződő csoport, éppen ezért mindannyian hasonló értékek mentén élünk, amelynek fontos pillére a környezetünk iránti felelősség. Ez a beállítódás, valamint mindannyiunk erős kreatív volta ennél a munkánál kifejezetten jól érvényesül: minden centi anyagmaradékot félreteszünk, mondván bármi lehet belőle.

– …egy gyermeknek a saját rajzából elkészített baba vagy figura óriási érzelmi töltetet ad…

– Igen, és ez energiával tölt fel minket. Hajtóerő. A gyerekrajzok egytől egyig fantasztikusak. Minden bennük van: a szív, a lélek, a gondolatok. “Önmagukat” rajzolják le. Ha a világ összes gyermeke lerajzolná képzeletbeli barátját, nem találnánk egyetlen hasonló rajzot közöttük. Elképesztő fantázia és kreativitás lakik minden egyes gyermekben, amit aztán – merő jóindulatból – először mi, szülők, majd az oktatási intézmények – a pedagógusok – visszanyesnek, mondván, nem létezik háromfülű macska, vagy struccfenekű oroszlán. Megmutatjuk nekik, hogyan kell lerajzolni a sablonházat, sablonkerítéssel, sablonvirággal. Azután pár év, évtized múlva, amikor a már felnőtté vált gyermek keresi önmagát, nem talál mást, csak sablonokat. Ezért elmondhatatlan boldogsággal tölt el bennünket a szülők pozitív reakciója. Bízunk benne, hogy egyre többen és többen támogatják gyermekük eredendő kreativitását.

– Varrtál rajzot a gyermekednek?
– Igen. Egyébként majdnem minden alkotónak van gyermeke, s többen most álltak neki, hogy megvarrják a saját gyerkőcük rajzait. Az „anyavarrta” dolgok a legjobbak, egy életre elkísérik a gyerekeket szerintem. Szeretnénk majd arra buzdítani az anyukákat, a nagyikat, és minden varrókedvű, kreatív lelkű embert, hogy varrjanak rajz alapján. Minden segítséget megadunk ehhez, legyen az technológiai jellegű, vagy például az ingyenes szabásmintákhoz juttatás.


– Egy frázis a végére, de nem hagyhatom ki. Ha 5 év múlva beszélgetnénk, mi lenne a legnagyobb örömöd, amiről beszámolnál?
– Hallatlan örömmel töltene el, ha gyerekeknek, felnőtteknek tudnánk segíteni, s ha egyre többen ráébrednének: a saját tervezésű, saját készítésű dolgok értékesebbek a készen kapott meselényeknél.
A teljes interjút Szerényi Katával az Életszépítők oldalán olvashatja el.

Az interjút teljes terjedelmében az Életszépítők oldalán olvashatja el! 

Mesterházy Mónika
www.eletszepitok.com