Hajszálér-gyulladás gyermekeknél

Ha a szülő a Schönlein–Henoch-purpura kimondhatatlan nevét meghallja,automatikusan egy egzotikus, gyógyíthatatlan betegségre gondol, holott egy kedvező kórlefolyású, tehát jóindulatú betegségről van szó.

A betegség lényege a kiserek (hajszálerek) gyulladása: ennek következménye a helyi vérbőség, bevérzés.

Oka: ismeretlen

A Schönlein–Henoch-purpura pontos oka ismeretlen. Néhányan gyógyszerszedéssel hozzák kapcsolatba, de kialakulhat felső légúti hurut, bakteriális fertőzés után is. Jellegzetesen gyermekbetegség, és különbséget tesz a nemek között: a legtöbb beteg 2 és 8 év közötti fiú.

Milyen jelei vannak?

A klinikai tünetek közül a leggyakoribb a kiütés, mely minden beteg esetében megtalálható. A tünet ránézésre nagyon jellegzetes: a kiütések az alsó végtagot, a fartájékot és a könyököt érintik, kis foltok, melyek a bőrből kiemelkednek és sűrűn, egymás mellett helyezkednek el. A kiütések kezdetben nyomásra elhalványodnak, vagyis csak helyi vérbőség hozza létre, később azonban bevéreznek, ilyenkor már nem elnyomhatóak. Ezeket a bőrjelenségeket hívjuk purpuráknak. A purpurák, mint minden más bőrt érintő vérzés, először összefolynak, majd lilás, barnás átszíneződés után elhalványodnak. Egymás mellett jelen lehetnek különböző fázisban lévő kiütések, az összkép meglehetősen mozgalmas, ijesztő.

Bár a betegség vezető tünete a purpura, mégsem ezért nagy jelentőségű. A kiserek nem csak a bőrben, hanem más szervekben is begyulladhatnak, és ott okozhatnak változatos tüneteket. A leggyakoribb az ízületi gyulladás, mely általában a térdet, bokát érinti. A megbetegedettek nagy részében gyomor-bél rendszeri, valamint vesetünetek is jelentkeznek: bél-, ill. vesevérzés. Ritkább, de súlyosabb a központi idegrendszer érintettsége.

Ijesztő tünetek, kitűnő kórjóslat

A fenti felsorolás ijesztőnek tűnhet, és valóban komoly tünetek ezek. De tudnunk kell, hogy a betegség lefolyása általában enyhe, kórjóslata kitűnő. Ez azt jelenti, hogy a fenti, komolyabb szövődmények csak ritkán jelennek meg, és maradványtünet nélkül gyógyulnak. Oki kezelés nincsen, kivételt ez alól azok az esetek képeznek, amikor sikerül egy kórokozót kimutatni: ekkor ezt ki kell irtani. A különböző megjelenési formákban más és más tüneti kezelést alkalmazható, melyek hatására a Schönlein–Henoch-purpura nyom nélkül gyógyul.

dr. Kállay Krisztián
gyermekgyógyász

www.patikamagazin.hu