Bébik, kicsik és nagyok

Mennyit híznak az újszülöttek?

A kép illusztráció Fotó: 123rf.com

Amikor az újdonsült anyukák az újszülött gyermeküket hazaviszik a kórházból, alig van fogalmuk arról, hogy közelítőleg mennyit kell havonta a kicsi súlyának gyarapodni.

Attól tartanak, hogy éhen marad a gyermekük, alultáplált lesz, és nem hízik kellőképpen. A bölcs tanácsok közt szereplő megállapítások –  „minden rendben van, ha van elegendő nedves pelenkája”, vagy „ha kiegyensúlyozott a gyerek, akkor nyilvánvalóan nem éhes” – nem sok támpontot adnak.

Kezdetben súlyveszteség áll fenn a kicsiknél

Az újszülöttek megszületésüket követően az első pár napban ahelyett, hogy híznának, a környezethez való alkalmazkodás, az anya tejelválasztásának későbbi megindulása miatt veszítenek a születési súlyukból. Több-kevesebb grammot fogyhatnak, és akár születési súlyuk kb. 6-10 %-ával is könnyebbek lehetnek: nem kizárt, hogy egy 3200 g-mal született újszülöttet 3000 g-os súllyal visznek haza a kórházból. Az elvesztett grammokat gyorsan visszaszerzik a kicsik, és a születésüket követő 10-14 nap elteltével újra körülbelül a születési súlyuknak megfelelő értékeket mutatja a mérleg.

Mennyit kell(ene) szopnia naponta az újszülöttnek?

Az, hogy egy alkalommal mennyit szopnak az újszülöttek, mérleggel körülbelül ellenőrizhető. Nem szabad azonban, hogy a mérleg rabjává váljon az anyuka és a gyermek; így például nem szükséges az éjjeli szoptatások előtt és után rendszeresen megmérni az újszülöttet, inkább alvásra vagy szoptatásra célszerű használni az időt. Három hónapos kor előtt elegendő hetente, később pedig havonta mérni a csecsemő súlyát.

A hízás üteme nem egyenletes

Aggodalomra az adhat okot, ha úgy telik el egy hónap, hogy nem gyarapszik a csecsemő súlya, és emellett rosszkedvű, sokat sír, vagy túlságosan aluszékony. Probléma, ha a kicsinek nincs széklete, illetve ha naponta kevesebb, mint 5-6 pisis pelenka van csak. Ilyen esetekben szükséges a védőnő, a gyermekorvos felkeresése, és az okok megkeresése, a megoldás megtalálása.

Hányadik hónapos a csecsemő?

Átlagos heti súlygyarapodás gramm-ban megadva

1

120-200

2

170-210

3

150-180

4

130-160

5

110-140

6

100-130

7

90-130

8

90-120

9-12

60-90

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Exit mobile version