Babakozmetikumok varázsszavai

A babaápolási termékek széles választéka vár az anyukákra és apukákra, akik a lehető legtöbb gondoskodást szeretnék megadni gyermeküknek. Nem könnyű választani a babafürdetők, babasamponok, babaolajok, törlőkendők, popsikenőcsök dzsungelében.

Hangzatos feliratok, úgymint „ásványi olajoktól mentes”, „bőrbarát pH”, „hipoallergén”, „illatanyagmentes”, „könnymentes”, „parabénmentes”, „SLS-mentes” tarkítják a csomagolásokat.
Mit is jelentenek ezek? Lényeges, hogy ilyenek legyenek a megvásárolt termékek?

Ásványi olajoktól mentes

Sok hagyományos babaápolási termék, így pl. a babaolajok, popsikenőcsök a kőolajlepárlás során nyerhető olajat tartalmaznak. Ezek az ún. ásványi olajok folyékony vagy szilárd paraffin (Paraffinum liquidum vagy Paraffinum solidum) vagy valamilyen vazelinféleség (fehér vazelin=Vaselinum album, sárga vazelin=Vaselinum flavum, illetve koleszterines vazelin=Vaselinum cholesterinatum) neveken találhatók meg az összetevők között. Vannak termékek, amelyek szilikonolajat tartalmaznak.

Az említett olajok, zsíros anyagok, legyenek bármilyen tiszták is, babaápolási termékek esetén nem tekinthetők korszerű alapanyagoknakHasználatuk során lezárják a bőrt, mint egy jól záró kötés, és nem engedik azt lélegezni. 

Az ásványi olajoknál előnyösebbek a növényi olajokat (is) tartalmazó termékek. Babaápolási termékeknél méltán népszerű a jojobaolaj, aminek az összetétele valamennyi növényi olaj közül a leginkább hasonlít az emberi bőrt fedő faggyú összetételéhez. A növényi olajok további előnye, hogy különféle zsíroldékony, hámápoló vitaminokban gazdagok, így az A- és E-vitaminokban, amik a bőr egészségének megtartása szempontjából fontosak.

Bőrsemleges (vagy bőrbarát) pH

Egészséges felnőtteknél a természetes bőrflórához tartozó, és a kórokozó baktériumok megtelepedését gátló, jótékony baktériumok népesítik be a bőrt. A természetes baktériumflóra által kialakított kémhatás enyhén savas: pH= 5,5. Ezzel szemben, születéskor az újszülöttek bőrén védőbaktériumok még nem találhatók. A megszületést követő első három hónap során felépül azonban a védő baktériumflóra, amit a későbbiekben – a bőrápolószerek megfelelő megválasztásával is – óvni kell. Ideális esetben a bőrön alkalmazott ápolószerek (fürdetők, krémek stb.) pH-ja a bőrével közel azonos (pH= 5-6), hogy a bőrön megtelepedett jótékony baktériumok életkörülményei ne legyenek megzavarva.

Hipoallergén

A hipoallergén kifejezés azt jelenti, hogy az adott termék az átlagosnál kevésbé vált ki allergiás reakciókat. A hipoallergén kifejezést az ötvenes években használták elsőként a kozmetikai termékeknél. Hipoallergénné tehet egy terméket az, ha nem tartalmaz – gyakran allergizáló – mesterséges színezőanyagokat, mesterséges illatanyagokat.

Könnymentes

A könnymentes babasamponok nem csípik a csecsemő, kisgyermek szemét, ezzel is kényelmesebbé, könnyebbé teszik a hajmosás procedúráját.

Hogyan valósul meg a könnymentesség?

  • A szemet nem csípő babasamponok pH-ja a könnyfolyadék pH-jával közelítőleg megegyező. A könnyfolyadék pH-ja közel semleges: 7,2 és 7,6 közötti. A babasamponoknál az ettől való jelentős pH-eltérés a csecsemők, kisgyermekek szemében csípő érzést, szemvörösséget okoz.
  • Másrészt, a babasamponok a felnőtt samponoknál sűrűbb állagúak, így jobban tapadnak a baba fején, haján, nehezebben csorognak a szembe.
  • Harmadrészt, babasamponokban olyan speciális tisztító anyagokat (ún. felületaktív anyagokat) alkalmaznak, amik nem okoznak szemcsípést.

Parabénmentes

A tartósítószerek a kórokozó mikrobák (baktériumok, gombák stb.) készítményekben való megtelepedését akadályozzák meg. Erre a célra a leggyakrabban alkalmazott vegyületek az ún. parabének. A parabének vegyületcsoportba számos vegyület sorolható: pl. metil-parabén (azaz metil-para-hidroxi-benzoát), etil-parabén (azaz etil-para-hidroxi-benzoát), propil-paraben (azaz propil-para-hidroxi-benzoát). A parabének általában a vizes alapú termékekben (pl. hidratálókban, samponokban, nedves törlőkendőkben) találhatók meg, ahol a vizes környezet – tartósítószerek nélkül – különösen kedvező a baktériumok, penészgombák elszaporodásához. Lehetséges, hogy az egyes készítmények által okozott kipirosodással járó bőrgyulladás, az ún. kontakt dermatitisz, a termékek parabén-tartalmával hozható összefüggésbe. Az utóbbi években emiatt valóságos kultusza van a parabének kerülésének, nem csak a babák érzékeny bőrére fejlesztett készítmények esetén, de a felnőtteknek szánt kozmetikumokban is.

SLS-mentes

Az SLS a nátrium-lauril-szulfát angol nevének rövidítéséből ered. Angolul a nátrium-lauril-szulfát: sodium lauryl sulfate (SLS) vagy sodium dodecyl sulfate. A VII. és VIII. Magyar Gyógyszerkönyv alapján Natrium laurylsulfuricum, illetve Natrium laurilsulfas neveken is szerepelhet az SLS a készítmények összetevői között. Az SLS tisztító, zsíroldó hatású felületaktív anyag, ami általában felnőtteknek szánt samponokban, tusfürdőkben és egyéb kozmetikai készítményekben használatos. Az SLS-t napjainkban rengeteg támadás éri, mivel bőrirritáló hatású, arra érzékeny egyéneknél bőrgyulladást, kontakt dermatitiszt válthat ki. Ez a bőrpírral járó elváltozás leginkább arcbőrrel történő érintkezéskor fejlődhet ki, főként akkor, ha hosszabb ideig, lemosás nélkül rajta marad az SLS a bőrön.
Számos csecsemőknek szánt termék csomagolásán kiemelik, hogy nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot, azaz „SLS-mentes”. A babasamponokban az SLS helyett kevésbé vagy egyáltalán nem irritáló hatású tisztító anyagok találhatók.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész