Ezért hintáztasd a gyermeked

A hintáztatást, és közben az enyhe csiklandozó érzést a gyomorban a kicsik különösen élvezik. Akár a hintaszékben, akár a függőágyban vagy a libikókán feledkeznek bele a gyermekek a ringató, ritmikus ide-oda mozgásba, negatív érzések,
szorongások, félelmek, belső feszültségek oldódnak bennük.

A gyermekek fejlődésüknek legkülönbözőbb szakaszában, a csecsemőkortól egészen az iskolás korig igénylik ezt az élvezetet, amit az ide-oda, föl-le lendülés szerez nekik, hogy megismerjék és megtanulják az egyensúlyozást, érezzék a saját testüket és közben a lelkük is kiegyensúlyozottságot találjon.

Hintázzon a kismama és a csecsemő is

Már a kis csecsemőt is ringatással lehet legjobban megnyugtatni, akár a babakocsiban, akár az ágyacskájában fekszik. Az anyja karjai között különösen jól érzi magát, pláne, ha a ringatás közben a mama dúdolását vagy énekét is hallja. A hintázásnak terápiás hatása is van.

Amerikai gyermekgyógyászok megfigyelései szerint a koraszülött babák jobban gyarapodnak, ha naponta háromszor fél órán át függőágyban hintáztatják őket. Egy ugyancsak amerikai pszichológusnő a várandós mamáknak azt javasolja, hogy naponta kétszer 5-10 percen át hintázzanak egy hintaszékben. A magzat egyensúlyközpontja ugyanis a babavárás 10. hetétől kezd fejlődni, aminek tökéletesedését a hintázás elősegíthet. A szakember véleménye szerint a várandóság alatti hintázás akár azt is eredményezheti, hogy a gyermeknek később a testtartása kedvezőbben fejlődik.

Amikor a gyermekek már ülni tudnak, előszeretettel hintáznak biztonságos hintában. Ilyet otthon két kampóra, akár az ajtókeretre is fel lehet erősíteni. Ha az időjárás engedi, természetesen kint a szabad levegőn esik legjobban a hintázás.

Félelem a hintától

Nagyon fontos, hogy sem otthon, sem a játszótéren (vagy a kertben) ne engedjük, hogy a kisgyermek egyedül, felügyelet nélkül hintázzon. Előfordulhat, hogy hirtelen félelem fogja el őket a hintázás közben, mivel az ide-oda mozgás, – különösen kezdetben -, a bizonytalanság érzését válthatja ki bennük. Az ismert, szeretett személy, a hozzátartozó puszta jelenléte oldhatja a szorongásukat, és biztosabban érzik magukat.

Ha a kisgyermek a szülő jelenléte ellenére fél a hintázás közben, többféleképpen lehet őt ehhez a kellemes időtöltéshez hozzászoktatni. Pl. a kerti függőágyban az anya vagy az apa a hasára fektetve együtt hintázhat a csemetéjével. Így elterelheti a gyermek figyelmét a félelméről, és megnyugszik.

Mindenképpen vegyük komolyan, ha a kisgyermek fél a hintázás közben. Ha ismételt próbálkozással sem sikerül a félelmét eloszlatni, ajánlatos gyermekorvoshoz fordulni, mert lehet, hogy a gyermek egyensúlyérzékével van baj. Egyes elméletek szerint a görcsrohamokra hajlamos gyermekek ne hintázzanak, mert az ide-oda lengő mozgás görcsrohamot válthat ki.

A legtöbb gyerek szereti

A legtöbb gyermek nagyon szereti, ha a mama vagy a papa feldobja a levegőbe, majd ismét elkapja. Ugyanilyen kedvelt szórakozás, ha séta közben a két felnőtt közrefogja a gyermeket és a levegőbe lendíti. Mindkét esetben a lengő ingamozgás, a hintázás szerez örömet a gyermeknek.

Mit fejleszt a hinta?

Pszichológusok és pedagógusok különböző megfigyelésekből arra következtetnek, hogy azok az iskolás gyermekek, akiket csecsemő- és kisgyermekkorukban sokat hintáztattak, könnyebben tanulnak meg írni és olvasni, az írásnál jobban tudják a sor irányát tartani és ritkábban cserélik föl a b, d és p betűket.

Idővel a gyermekek a hintán különféle játékokat találnak ki. Már nem érdekes, ha ülnek a hintán, hanem kipróbálják azt, milyen hason fekve vagy állva, egyedül vagy kettesével hintázni. Ilyenkor a kreativitás nem ismer határt.

www.patikamagazin.hu