Csillapítja a B6-vitamin a terhességi hányást?

Fotó: 123rf.com

Babavárás alatt, különösen az első trimeszterben gyakran hányinger kerülgeti a kismamákat és sokan közülük hánynak is,- nemcsak reggelente, de akár napközben is többször. Függetlenül attól, hogy mit és mennyit esznek, sok esetben megfordul az étel útja.

Különböző tanulmányok és statisztikák alapján a terhességi hányinger/hányás a kismamák mintegy 45-89 %-át érinti. A terhességi hányinger és hányás okai között a genetikai adottságokat (anyáról való öröklődés), a pszichológiai faktorokat (stressz, a terhesség gondolatával nehezen való megbarátkozás), a hormonális tényezőket egyaránt említik, de a pontos oka máig ismeretlen.

Hatásos kezelés: nincs

Rossz hír a kismamáknak, hogy igazán hatásos kezelési megoldás nem létezik. Biztasson azonban mindenkit, hogy a második trimesztertől ritkulnak vagy el is múlnak a hányásos rosszullétek; bár vannak terhes nők, akiknél csak a gyermek születésével szűnnek meg a panaszok.

Enyhíteni lehet a panaszokat

Számtalan, a terhességi hányinger és hányás kezelésére irányuló megoldás és praktika létezik. Közöttük viszonylag réginek és egyes klinikai vizsgálatokkal alátámasztottnak tűnik a B6-vitamin (más néven piridoxin) kedvező hatása.

1942-ből származik az első dokumentált B6-vitamin használat, amikor a piridoxint a B1-vitaminnal kombinációban használva próbálták a terhességi hányingert/hányást csillapítani,- a leírások szerint sikerrel. Máig sem ismert pontosan, hogy a B6-vitamin milyen hatásmechanizmus révén játszhat szerepet a hányinger/hányás csillapításában. Feltételezések azonban vannak: bizonyos ingerületátvivő anyagok (pl. gamma-amino-vajsav) előállításához szükséges a B6-vitamin, és ha ezek a B6-vitamin alacsony szintje miatt nem képződnek elégséges mennyiségben, az hányáshoz vezethet.

Ma már laborvizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy azokban a nőkben, akik a várandósság első hónapjaiban erős hányingerrel és hányással küszködnek, a B6-vitamin vérszintje alacsonyabb, mint a terhességük alatt nem vagy csak minimális mértékben hányingerről/hányásról beszámoló terhes nőknél mért érték.

A B6-vitamin pótlás során minél nagyobb a napi bevitt mennyiség, annál jobban emelkedik a vitamin vérszintje is. Nem bizonyítható azonban, hogy a hányásos panaszok is hasonló ütemben szűnnek meg, mint ahogy a vérszint emelkedik. Egy vizsgálat eredményei alapján a B6-vitaminos kezelés hatását két hét elteltével vizsgálva a kismamák mérsékeltebb hányingerről, kevesebb hányásról számolnak be, függetlenül attól, hogy napi 1,28 vagy 10 mg piridoxin-hidroklorid-ot kaptak. Egyes vélemények szerint ez a B6-vitamin hatása, mások szerint ez a terhességi hetek előrehaladtával jellemző változás; mivel általában a 12. várandósági hét táján megszűnik az erős hányinger és ritkul a hányás gyakorisága is.

Fotó: 123rf.com

Az említett vizsgálaton kívül egyéb klinikai vizsgálatok is történtek, amik a B6-vitamin terhességi hányingerben, hányásban kifejtett hatásosságát igazolták.

Mit tehet az a kismama, aki hányingerét/hányását B6-vitaminnal szeretné csillapítani?

Terhességi hányás esetén a kezelőorvos véleményének kikérése után a gyógyszertárakban recept nélkül is vásárolhatnak B6-vitamint tartalmazó készítményt a kismamák.

Léteznek a B6-vitamint önmagában tartalmazó készítmények (20 mg piridoxint tartalmazó tabletták). Ezekből általában napi ¼ tabletta bevételét javasolják. Bár a B6-vitamin a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik, azaz vizelettel ürülő vitamin, a napi maximális bevitel kismamáknál nem ajánlott, hogy túllépje a 25 mg-ot! Az említett 25 mg a hazai gyógyszerek betegtájékoztatójában szereplő adat, egyes külföldi ajánlások ennél „lazábbak”, és akár napi 200 mg B6-vitamin bevételét is engedélyezik a kismamáknak; és túladagolási aggályaik csak a napi 500 mg fölötti (2000-6000 mg/nap!) piridoxin adagolásnál merülnek fel.

A hazai „plafonként” említett 25 mg-nál jóval alacsonyabbak az ajánlott napi dózisok: (nem terhes) felnőttek számára napi 1,4 mg, várandós nők számára 2,0 mg napi B6-vitamin bevitel ajánlott. A kismama vitaminokban is ennek megfelelő dozírozásban szerepel a B6-vitamin; a készítmény márkájától függően 1,9-2,6 mg piridoxin található meg egy napi adagban. Emellett, a felnőtteknek készült multivitaminok szinte állandó komponense a piridoxin, és a kismamák körében népszerűek a B6-vitamin magnéziummal kombinált készítményei is.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész