Melyek a tehéntej-allergia tünetei?

Mit ehetnek a csecsemők és mit nem? A legkisebbek táplálásának kérdése (mondhatni divatja) koronként, régiónként jelentős eltéréseket mutat. Nem árt tudni, hogy hogyan is jelentkezik az allergia!A különféle allergiáktól való – sokszor indokolatlan és túlzott – félelem nyomai észrevehetők a csecsemőknek készült minta-étrendekben is. A szülők gyakran az allergia jeleit vélik felfedezni csemetéjükön egy-egy új, a csecsemő étrendjébe elsőként bevont étel után. Nem árt tudni, hogy hogyan is jelentkezik az allergia. Mik a tipikus tünetek?

Az ételallergiát okozó egyik leggyakoribb allergén a tehéntej-fehérje

Az általa kiváltott allergia gyakoriságára vonatkozóan a különféle forrásokból származó statisztikai adatok eltérőek, körülbelül 2 és 8 % közé tehető az érintett csecsemők/kisgyermekek aránya.
A tehéntej-allergiás betegek panaszai a következők lehetnek:

  • bőrkiütések megjelenése
  • atópiás ekcéma jelentkezése (a tehéntej-allergiás csecsemők, kisgyermekek mintegy felére jellemző)
  • gyomor- és bélrendszeri panaszok: hasmenés, hányás (az érintettek mintegy egyharmadára-felére jellemző)
  • refluxos tünetek jelentkezése (reflux = a gyomorsavval és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom a normális haladási iránnyal ellentétesen haladva visszajut a nyelőcsőbe)
  • a várt súlybeli gyarapodás elmaradása
  • orrdugulás/orrfolyás, hörgőgyulladás egyéb, fertőzésre utaló jelek nélkül
  • hosszan tartó, vigasztalhatatlan sírás

Általában azonnal jelentkezik

A tehéntej-allergiás esetek több, mint 90 %-ánál a tehéntej étrendbe iktatását követően már az első hónapban megfigyelhetők a fent írt panaszok, illetve azok közül néhány jelentkezése. Nem jellemző az, hogy a hónapok óta tehéntejet fogyasztó kisgyermek egyszer csak hirtelen „allergiás” lesz.

A korai felismerés fontos

Mivel a tünetek némelyike összetéveszthető különféle, egyéb betegségek által okozott panaszokkal, a tehéntej-allergiára nem minden esetben derül fény. Az időben fel nem ismert allergia növekedésbeli-, fejlődésbeli lemaradásokkal járhat a kisgyermekeknél, és a hosszan tartó, ok nélkülinek vélt nyűgösség, sírás az egész család számára problémát jelenthet.
Felismert, vagy tehéntej-allergiásnak vélt tünetek esetén a gyermekorvos mielőbbi felkeresése javasolt, aki egyértelműsíti a panaszok hátterében meghúzódó okot, és iránymutatást ad a kisgyermek táplálására vonatkozóan.
 
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész