Hasznos tanácsok óraátállítás után

Fotó: 123rf.com

Az átmenet a téli időszakba felbolygatja, megzavarhatja biológiai óránkat – különösen a gyerekekét, valamint azokét, akik alvászavarral küzdenek.  Hogy mégis kellemesen teljen a télelő és még az óraátállítás se okozzon feszültséget, íme néhány jó tanács!
Szombatról vasárnapra virradó éjjel egy órával többet alhatunk. Ennek a legtöbben csak örülnek, a változás azonban – az óraátállítást követő időszakban – okozhat étvágytalanságot, zsémbessé, ingerlékennyé tehet minket és kisebb alvási gondokkal is járhat.

Fokozatosan a gyerekek „átállításával”

Különösen ügyelnünk kell arra, hogyan reagálnak rá a gyerekek. A negatív hatások elkerülhetők, ha fokozatosan módosítjuk náluk az étkezések, felkelések és lefekvések idejét, mindig csak 15 perccel haladva előre a változtatásokban. Ha már előzetesen is belekezdünk (az óraátállítás előtt néhány nappal), az átállás kevésbé lesz megerőltető, és jobban elviselhetővé válik gyermekeink számára.

Vegyünk stimuláló „fényfürdőt”

Annak érdekében, hogy szervezetünk ne termeljen túl sok melatonint („alvási hormont”), viszont elég szerotonint  (mely „boldogsághormon” néven is ismert, és a jó hangulatért felelős) állítson elő, testünknek természetes fényre van szüksége a téli és az azt megelőző időszakban egyaránt.  Ez ügyben forduljunk szakemberhez, akkor is, ha fényterápiára alkalmas lámpát vásárolunk, és fénykúrát alkalmazunk otthon.
A napi félórás séta a szabadban (főként napos időben) azonban mindenképp javíthatja hangulatunkat, általános közérzetünket

A téli átállítás előestéjén nyugtassuk meg magunkat

Szombaton este, állítsuk vissza egy órával az összes óránkat (beleértve az ébresztőórát). Így azok, akik aggodalmaskodóak, megnyugodhatnak, és elkerülhetik a fölösleges stresszt. Ha alvászavarokkal küzdünk, jól tesszük, ha egy órával később fekszünk le, már szombat estétől kezdve, annak érdekében, hogy másnap ne ébredjünk fel túl korán. Arra viszont ügyeljünk, hogy a téli időszakban is, mindenképp meg kell őriznünk a korunknak, alkatunkat megfelelő, addig megszokott alvásmennyiségünket.

Űzzük el a stresszt

Ha az óraátállítás utáni átmeneti időszakban mégis stresszt, fáradtságot érzünk, többek közt megfogadhatjuk (a későbbiekben, a téli hónapokra vonatkozóan is), hogy többet pihenünk és szükség esetén vitaminkúrát tartunk. Vagy mindenképp ügyeljünk a vitaminokban gazdag táplálkozásra.

Néhány jó tanács

  • Az érzelmi egyensúly fenntartására, fogyasszunk ómega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket (ilyenek a tengeri halak, a hering, a szardínia, az olíva olajjal készült, friss saláták, a dió stb.)
  • A stressz elűzésére és az energikusság fenntartása érdekében pedig ajánlott sok C-vitamin-tartalmú gyümölcs-zöldség fogyasztása  (pld. citrusfélék gyümölcsei: narancs, citrom, grapefruit, zöldségek esetében paprika, brokkoli, paradicsom, savanyú káposzta legyen rendszeresen beiktatva az étrendünkbe.)
  • Hangulatjavító és stresszűző hatású még a csokoládé (természetesen kis mennyiségben fogyasszuk – egyszerre 2 kocka elég belőle), és a magnéziumban gazdag ásványvíz is hasznos.

Forrás: Galenus