A lázas csecsemő itatása

Csecsemőkorban a láz gyakori tünete a mikrobiális fertőzéseknek, kezeletlen állapotban súlyos következményekkel járhat. A lázas állapot rövid intervallumában a tápanyagraktárak nem szenvednek károkat, ám a megfelelő folyadékpótlásra fokozottan ügyelni kell. A csecsemők napi folyadékigénye testméretükhöz képest igen nagy, az első három hónapban 150–170 ml testtömegkilogrammonként, mely az első életévhez érve is csak 110–125 ml-re csökken (felnőtteké 35–40 ml/testtömegkg/nap).
A csecsemők folyadékháztartása lényegesen sérülékenyebb, mint a felnőtteké, melyet a megemelkedett testhőmérséklet erősen befolyásol.

A lázas kicsik 30-50%-al többet igyanak

A testhőmérséklet 1 °C-os emelkedése az anyagcserét kb. 10%-kal fokozza, mely növeli a folyadékigényt is. A megnövekedett igényhez az is hozzájárul, hogy a fokozott verejtékezéssel sok folyadékot veszít a csecsemő. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lázas csecsemő folyadékigénye az egészséges állapothoz képest 30–50%-kal emelkedik meg.
Csecsemőkorban a folyadékveszteség a testtömeg százalékában kifejezett mértéke alapján lehet

  • enyhe (<5%),
  • közepesen súlyos (5–10%)
  • súlyos (>10%)

Például egy 5 kg-os csecsemőnél enyhe kiszáradásról beszélünk, ha a testtömegvesztés mértéke 250 g alatti. A különböző mértékű kiszáradás fizikális tüneteit az alábbi táblázat mutatja be.

A folyadékveszteség fizikai tünetei csecsemőkorban

Fizikális tünet

Enyhe

Közepes

Súlyos

Általános állapot

éber, szomjas

nyugtalan, gyenge

aluszékony

Nyálkahártyák állapota

nedves

száraz

nagyon száraz

Kutacs vonala

normális

besüppedt

mélyen besüppedt

Légzés

normális

mély

mély és szapora

Pulzus

szapora

szapora és gyenge

szapora és kihagyó

Bőr rugalmassága

normális

csökkent

megálló bőrredők

Szemek

kissé beesett

beesett

mélyen beesett

Vizelet

normális

kevés vizelet

nincs vizelet

Hogyan előzzük meg a kiszáradást a gyerekeknél?

  • Szoptatott babáknál

A kizárólagos szoptatással történő táplálás kb. fél évében az anyatej nem csak a csecsemő tápanyagigényét, hanem folyadékszükségletét is kielégíti. Azonban a fokozott folyadékigénnyel járó folyamatoknál – így a láznál is – szükség van külön folyadékpótlásra, hiszen lázas, gyenge csecsemő általában étvágytalan is.

  • Ha már nem szopik a kicsi

Abban az esetben, ha a csecsemő már nem szopik, a megnövekedett folyadékmennyiséget jól felszívódó oldatok formájában célszerű a szervezetbe juttatni, ugyanis a megfelelő felszívódáshoz glükózra és nátriumra van szükség. A lázzal járó enyhe folyadékveszteség kezelése akkor a legeredményesebb, ha a hidratációt megfelelő koncentrációjú oldattal hajtjuk végre, mely néhány órán belül rendezi a folyadékhiányt.
Erre a célra a legmegfelelőbb a készen kapható rehidrációs porok alkalmazása. Fontos, hogy a kiegészítő folyadékadás mellett is szoptatni kell a csecsemőt, ha korábban még nem történt meg az elválasztás.
Tápszerrel táplált csecsemőket dupla mennyiségű vízzel elkészített tápszerrel kell táplálni a lázas állapot néhány napjában. Nagyobb csecsemőknél híg zöldség- és gyümölcslevek adása javasolt, hiszen tartalmazzák a felszívódáshoz szükséges anyagokat.
Amennyiben a fizikai tünetek alapján megítélt folyadékvesztés mértéke meghaladja a testtömeg 5%-át, vagy a láz nem múlik el, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ilyen esetben a csecsemőt kórházban kell kezelni!
Dr. Lelovics Zsuzsanna
táplálkozáskutató