Ultrahangvizsgálatok

A 2 dimenziós ultrahang vizsgálatok kötelező jellegűek, 4 alkalommal kell a kismamának szűrésen megjelennie. Ez a megjelenés nemcsak egészségügyi szempontból fontos, de az anyasági segélynek is alapfeltétele. Mit kell tudni a vizsgálatokról?
A 4 dimenziós (4D) ultrahang nem kötelező, viszont nem is finanszírozza a TB. Ennek költségeit a kismamáknak kell fedeznie.

Mikor kell ultrahang szűrővizsgálatra menni?

A várandósság alatt 4 alkalommal kötelező 2 dimenziós szűrővizsgálaton megjelenniük a kismamáknak.
A MASZNUT (Magyar Szülészeti Nőgyógyászati Ultrahang Társaság) által ajánlott időpontok a következők:
I. 11-12. hét – nyaki redőszűrés
II. 18-20. hét – genetikai ultrahang
III. 30-32. hét – a baba növekedésének ellenőrzése
IV. 36-38. hét – a baba növekedésének, a magzatvíz mennyiségének, valamint a méhlepény állapotának ellenőrzése.
Ezeken kívül ajánlott még egy úgynevezett 0. vizsgálat a babavárás tényének megállapítására.

Miért fontos a kétdimenziós dimenziós ultrahang vizsgálat?

Bár látvány szempontjából egy 4D-s ultrahang vizsgálat sokkal exkluzívabb, többet mutat egy leendő szülő számára, a kétdimenziós  ultrahang szerepe nem kiváltható vele. A kétdimenziós készülékek metszeti képet mutatnak a babáról, melyek a szűrések során rendkívül hasznos információkkal szolgálnak a magzat fejlődésével, a méhlepény állapotával, ill. a magzatvíz mennyiségével kapcsolatban. A kétdimenziós technika a szervek belsejének metszeti ábrázolására kiválóan alkalmas, ezért a modernebb technikák megjelenése sem válthatja fel használatát a diagnosztikában.

Miben más a 4D-s ultrahang?

Szemben a 2D-s eljárással – amelyből egy magunkfajta laikusnak nem túl könnyű tájékozódni-, s pláne elképzelni leendő gyermekünket, a 3. dimenziónak köszönhetően már egy valóságos kis fotót kapunk magzatunkról. A vizsgálófejbe épített háromdimenziós szkenner folyamatos mozgással pásztáz és a számítógépes program a felépített 3D-s képet a képernyőre vetíti. A monitoron megjelenő kép olyan, mintha csak egy méhen belül dolgozó miniatűr fotós vakuval fotózta volna le a babát.

  • Mi a 4. dimenzió?

A 4D technológia negyedik dimenziója az idő. A real time technikának köszönhetően azonnali képet kapunk és segítségével a baba mozgását is megfigyelhetjük.

Mikor érdemes 4D ultrahang vizsgálatra menni?

A leglátványosabb a 12-13. hét, mert akkor még teljes egészében belefér a baba a képbe, ráadásul nagyon mozgékony. Mivel a 13. héttől látszik a baba neme, ezért inkább ezt a hetet javasoljuk. A másik kedvelt időpont a 28-32. hét közötti időszak, mert ekkor már szépen kirajzolódik az arca és a vonásai is felismerhetőek.

Van-e negatív hatása az ultrahangnak a magzatra?

A szakemberek szerint az elmúlt 35 év során több millió elvégzett vizsgálat alapján nem mutatható ki károsító hatás sem a magzatra, sem a kismamára nézve. A kutatások nemcsak az egyes ultrahangos vizsgálatok esetleges káros hatásait vizsgálták, de a várandósság alatt elvégzett számos ultrahang-szűrésnek az összeadódó (kumulatív) hatásait is nézték. Mindkét esetben azt mutatták ki, hogy nincs káros hatása sem a magzatra, sem a kismamára.

Mikortól látható a baba?

Az 5. héten még csak a szikhólyag látszik, de ha egy héttel később megy a kismama 0. ultrahang vizsgálatra, akkor már a parányi embrió is megjelenik az ultrahangon. Ugyan a hossza még csak 3-5 mm, de már hallható a kismamák számára oly gyönyörű ütemes zörej,  a szívhang, ugyanis a szívcsöve ezen a héten kezd el pulzálni.

Mikortól mozog a baba?

A 8-10. hét között kezd el mozogni a magzat. Természetesen ezt a kismama még nem érzi, de a baba nyújtózik, forog, fejét, karját, lábát mozgatja. Gyakran váltják egymást az aktív és a pihenős időszakok. Például a kismama köhögése, vagy nevetése szinte azonnal mozgásra készteti és 10-15 hetes korában a magzat már azonnal mozgással reagál az ingerre.

Mikortól látszik a magzat neme?

A magzatok nemi szervei a 9. hétig teljesen azonosak mindkét nem esetében.
Természetesen genetikailag már kialakult a neme, csak a megjelenési formája még azonos a kisfiúk és a kislányok esetében is.
Ha a baba is megfelelően helyezkedik el, akkor a gyakorlott szakember már a 13. héttől egyértelműen meg tudja állapítani, hogy milyen nemű babát hordoz a szíve alatt a kismama.

Mit jelentenek a rövidítések a leleten?

  • CRL:   Ülőmagasság (a magzat hossza a fejtetőtől a farkcsontig, azaz a popsiig)
  • BPD:   Koponya haránt-átmérője
  • HC:      Fej körfogat
  • TAD:   Has haránt-átmérője
  • AC:     Has körfogat
  • FL:      Combcsont hossza

 
Simó Tímea
a Pocakosnapló szerzője
www.babaskonyvek.hu