Ha a szoptató édesanya lázas

A családok életének legörömtelibb eseménye a gyermek születése. A babát világra hozó és tápláló édesanya, ha lázas lesz, az különösen nagy izgalommal jár. Nyilvánvaló, hogy a lázas megbetegedések a kismamákat sem kerülik el. A mellgyulladás az a speciális szoptatáshoz kötött megbetegedés, ami bizony magas lázzal járhat.

Szülésznői tanácsok az emlőgyulladás megelőzésére:

  • Gyakran, alaposan mosson kezet, főleg mielőtt melléhez ér.
  • Emlőjét szoptatás előtt csak, akkor öblítse le langyos vízzel, ha szükséges. Ne használjon fertőtlenítő szert, szappant.
  • Higiénikus és hasznos, ha melltartóbetétet használ. Olyat válasszon, amelyik a kicsepegő anyatejet elvezeti a betét belsejébe, ezért a bimbó teljesen száraz marad, nem ázik fel.
  • Gyakran szoptasson, hogy megelőzze melle túltelítődését.
  • Sérült mellbimbó kezelésére lehetőleg csak természetes lanolin tartalmú bimbókrémet használajon, amit szoptatás előtt sem kell lemosni.
  • Abban az esetben, ha gyengéd masszírozás és szoptatás ellenére feszül, fáj a melle fejje le a tejed kézzel vagy hatékony, gyengéd mellszívóval.
  • Fontos, hogy idejében kérjen orvosi segítséget! A hosszan tartó betegség, lázas állapot a szoptatás rovására mehet.

A szoptató édesanyák is szedhetnek gyógyszert a következő elvek figyelembevételével:

1.  A gyógyszer kiválasztásánál az orvos, a gyógyszerész segít és olyat ajánl, amely az azonos hatásúak közül a legkisebb mennyiségben választódik ki az anyatejbe.
2. A szakemberek tudják, hogy ne  a gyógyszerek elhúzódó hatású formáját írják fel a kismamáknak, hanem a rövid hatásúakat.
3. A gyógyszerek adása a legkisebb hatásos adagba történjen.
4. A gyógyszert mindig közvetlenül a szoptatás után kell bevenni.
5.  Figyelni kell a csecsemőt, hogy van-e  a gyógyszer mellékhatására utaló szokatlan jel vagy tünet nála.
Abban az esetben, ha olyan gyógyszert kell szedni, ami miatt átmenetileg nem folytatható a szoptatás akkor le kell fejni a tejet, de nem szabad megetetni a kicsivel. A baba valószínűleg akár egy hét szoptatási szünet után is boldogan fog újra szopni.
Tegyen meg mindent a lázas betegségek megelőzésére, hogy minél továbbtudjon gyermekének pótolhatatlan anyatejet adni.
Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő