A nedves törlőkendők nem ártanak?

Fotó: gettyimages.com

Egy generációt visszaugorva az időben azt látjuk, hogy pelenkázások alkalmával meleg csapvíztől nedves, majd száraz textíliával, pamutkendővel törölték le az anyukák a baba popsiját; ma pedig egyértelmű az egyszer használatos, nedves törlőkendők használata. Melyik a helyes megoldás?

Köztudott, hogy a babák bőrénél finomabb bőr nincs, ugyanakkor számos külső behatásra érzékeny az újszülöttek és a csecsemők bőre. Ezért ápolásuk különös körültekintést igényel, ez fokozottan helytálló a pelenka alatti, nedvességnek, irritációnak kitett területre.

Mitől nedvesek a törlőkendők?

Általában tisztító hatású anyagokkal (pl. propilén-glikol, polietilénglikol-9-lauril-éter stb.) átitatott kendőkről van szó; amik egyes esetekben antiszeptikus, azaz fertőtlenítő hatású komponenseket (pl. cetrimónium-klorid vagy cetrimónium-bromid) is tartalmaznak. Vegyi anyagok egész sora megtalálható némelyikben; pl. benzil-alkohol, hidrogenált ricinusolaj-származék, vagy a mikrobiológiai tartósítószerként ismert nátrium-benzoát. Egyre több babaápolási termék, köztük törlőkendő is büszkélkedik azzal, hogy paraben-mentes, azaz parabén-vázas (metil-para-hidroxi-benzoát, etil-para-hidroxi-benzoát stb.), vagyis viszonylag erősen allergizáló tulajdonságú, baktérium- és gombaellenes hatású tartósítószert nem tartalmaz. Az ideális, bőrbarát kémhatás biztosítására citromsav vagy egyéb pH-szabályozó anyag lehet a termékekben.

Fotó: 123rf.om

Bőrápoló komponensként kamilla, illetve Aloe vera kivonattal lehetnek átitatva, és a bőrpuhító hatású B5-vitamin-rokon pantenol is megtalálható az összetevők listáján. Gondot fordítanak a szülőknek tetsző babaillatra, így nem ritka, hogy parfümözöttek a kendők. Számtalan márkanév alatt hoznak forgalomba törlőkendőket, jelentős részük „hipoallergén” vagy „sensitive” termék, azaz a babák között is a különösen érzékeny bőrűeknek szánják. Ezekben az esetekben például az alkohol kimarad az összetevők közül.

Ha szemmel látható bőrirritáció, mint bőrkipirosodás vagy pattanásosodás nem is történik, akkor is létrejöhetnek nem kívánatos elváltozások?

Megtörténhet, hogy a húgycsőnyílás környéki területen a gyakori nedves törlőkendő használat (főleg az antiszeptikus anyagot is tartalmazó kendők esetén) elpusztítja a természetes, védő, jótékony hatású baktériumflórát, és teret nyit a kórokozók elszaporodásának? Ismert, hogy a pelenkázott babák bőre sosem steril. Jó esetben a védő, normál flórát alkotó baktériumok vannak csak jelen; de nagyon gyakori, hogy kórokozók is elszaporodnak a területen. A vizelet és a széklet jelenléte, a zárt, meleg terület kedvező életfeltételeket biztosít a baktériumoknak. Rendelkezésre állnak olyan klinikai vizsgálatok eredményei, amik a húgycsőnyílás környéki bakteriális flóra összetételét elemezték olyan csecsemőknél, akiknél nedves törlőkendőket használtak, és olyanoknál, akiknél anélkül történt a pelenkacsere.

173, egy hónapos és két éves kor közötti babát vontak be abba a vizsgálatba, aminek keretén belül az antiszeptikus hatású cetrimónium-kloridot is tartalmazó törlőkendőket tesztelték. 96 baba esetében nedves törlőkendővel tisztították meg a széklettől és a vizelettől a csecsemőt a pelenkázások során, míg 77 csecsemőnél folyóvízzel és száraz pelenkával történt a tisztítás.

A vizsgálat során a csecsemők pelenka alatti, húgycsőnyílás környéki bőréről baktérium-mintákat vettek, és azt vizsgálták, hogy milyen baktériumok, milyen számban vannak jelen. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy nedves törlőkendő használattól függetlenül, mindkét csoportban előfordultak húgyúti kórokozók a mintákban, körülbelül a babák 80 %-ánál. A fennmaradó 20 %-nál nem találtak húgyúti kórokozó baktériumokat. Fiú ás lány babák esetén az eredmények jelentősen nem tértek el egymástól.

A 2007-ben született, nemzetközi szakmai folyóiratban is publikált kutatás eredményként megállapítható, hogy a nedves törlőkendők használata nem vezet a húgyúti kórokozó baktériumok gyakoribb előfordulásához, azaz nem veszélyezteti a csecsemőket. Ugyanakkor, a nedves törlőkendők otthoni használat vagy kirándulás, utazás során kényelmet nyújtanak a babának és a mamának egyaránt.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész