Itt az ősz és a száraz bőr időszaka

Különösen az őszi, téli  hónapokban okoz komoly gondot a bőr kiszáradása, amelynek legfontosabb tünete, hogy a bőrfelszín finoman hámlani kezd, durva tapintatúvá válik, viszket és kipirosodik. A bőr feladata, hogy a külső behatásokkal, kórokozókkal, sugárzással, hőingadozással szemben védelmet nyújtson, és emellett bizonyos immunológiai szerepe is van. Kiszáradása esetén feladatát nem, vagy csak részben tudja ellátni. Ezért óvni kell a kiszáradástól.

Mi okozhat bőrszárazságot?

  • Bizonyos betegségekhez is bőrszárazság társul (atopiás dermatitis stb).
  • Bőrszárazságot okozhat azonban a fertőtlenítők használata, a helytelenül megválasztott kozmetikai szerek és az ezekben lévő tartósítószerek és illatanyagok is.
  • Nagyon gyakori panasz, hogy az uszoda használata, az őszi-téli hónapok hideg, szeles időjárása illetve a fűtéssel együtt járó száraz levegő kiszárítja a bőrt, majd megjelennek a bőrszárazságra utaló tipikus tünetek (viszketés, bőrpír, hámlás).

A száraz bőrt ápolni kell!

A száraz bőr sérülésein könnyebben jutnak be és szaporodnak el a kórokozók, vírusok, baktériumok, gombák. Ezeknek a bőrbetegségeknek a megjelenését legfontosabb a száraz bőr folyamatos ápolásával és karbantartásával előzhetjük meg.
1. Javasolt az uszoda használat előtt és után is telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyen felszívódó testápoló alkalmazása.
2. A száraz bőr ápolásának alapja a fürdéshez használt készítmények megfelelő megválasztása. Emellett nagyon fontos a fürdés idejének, módjának és gyakoriságának meghatározása is.
3. A vékony bőrréteg, a sérülékenység, a fertőzésekkel szembeni fokozott hajlamosság, a hajlati területek érzékenysége miatt kisgyermekek esetén ezekre a kérdésekre még fokozottabb hangsúlyt kell fektetni.
4. Fontos, hogy már a fürdés során pótoljuk a bőr azon alkotórészeit, melyek hiánya bőrszárazsághoz vezet! Válasszunk olyan készítményt, mely a bőr számára élettanilag fontos anyagot, telítetlen zsírsavakat ( linolsav ) tartalmaz, és ez már önmagában is megoldást jelenthet a száraz, atópiás bőr problémájára.
5. Száraz bőr esetén általában a tusolást javasoljuk. Tehát olyan készítményt érdemes választanunk, melyet nemcsak ülőfürdőként, hanem zuhanyzáshoz is tudunk használni.
Dr. Wolf Institute