Továbbra is: arzén a vízben! – gyakorlati tanácsok

Miért szűrjük a magas arzéntartalmú csapvizet? Mennyire veszélyes az arzén? Mivel szűrhető ki az arzén? A továbbiakban ezekre a fontos kérdésekre próbálunk gyakorlati tanácsokkal szolgálni mindenkinek -, de főként a kismamáknak és kisgyerekes szülőknek.

Miért szűrjük a magas arzéntartalmú csapvizet?

 • Számos vízbázisunk természetes eredetű arzént tartalmaz. Mivel az arzén rákkeltő, a biztonsággal elfogyasztható napi mennyiség 100 μg. Ebből kb. 60-80 μg mennyiséget a táplálékkal fogyaszthatunk el, így 20 μg az ivóvíz által bevihető mennyiség. Felnőtt ember számára naponta 2 liter víz elfogyasztása javasolt, ezért az Európai Unióban a csapvíz arzéntartalma maximum 10 μg/liter lehet.
 • A csapvizet nem csak megisszuk. Ezzel főzünk, így ételeinkbe is bekerül. Ezzel locsoljuk a veteményest, ennek köszönhetően az arzén a kiskertekben termesztett zöldségekben és gyümölcsökben is kimutatható. Ezért is érdemes legalább az ivóvizet arzénmentesíteni, így csökkenthetjük a napi arzénterhelést.

Mennyire veszélyes az arzén?

 • Az ivóvízben található, határérték feletti arzénszennyezettség növeli a bőr- és tüdőrák, nagyobb koncentráció esetén pedig ezeken felül a hólyag- és veserák kialakulásának kockázatát. Kis dózisokban, hosszas bevitel esetén (mint az arzénnal szennyezett víz fogyasztása), krónikus, nem daganatos, betegségeket is okozhat. Ilyen például a bőr elszarusodása, a szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, a máj- és vesebetegségek, a cukorbetegség. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ezen betegségek kialakulásának valószínűségét egyéb életkörülmények (dohányzás, a túlsúly, a túlzott zsír- és alkohol-fogyasztás) is jelentősen befolyásolják.
 • Az Európai Unió frissen publikált vizsgálata szerint azonban már a 40 μg/liternél alacsonyabb arzéntartalmú csapvíz hosszú távú fogyasztása esetén is nagy az esély a bőrrák kialakulására.

Honnan tudhatom, hogy nálunk mennyi arzén van a csapvízben?

Az ivóvíz arzéntartalmát a szolgáltató köteles meghatározni, és kérésre a fogyasztóval közölni. Az ivóvízminőség felügyeletére kijelölt hatóság az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), amelynek kistérségi, regionális és központi intézményei szintén kötelesek felvilágosítással szolgálni. Az ivóvíz arzéntartalmával kapcsolatos legfrissebb értékeléseket és összefoglaló adatokat az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézete és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal honlapján rendszeresen közzéteszi.

 Mivel szűrhető ki az arzén?

Az arzén NEM szűrhető ki hagyományos víztisztító kancsóval vagy csapra szerelhető általános vízszűrő készülékkel! Kifejezetten arzénszűrő kancsóval vagy arzénszűrő készülékkel azonban hatékonyan eltávolítható a csapvízből.

 • az arzénszűrő kancsó 50 μg/liter arzéntartalomig hatékony
 • az arzénszűrő berendezés magasabb arzéntartalom esetén is eredményes
 • A különleges eljárással dolgozó úgynevezett fordított ozmózisos (RO) víztisztítók is képesek az arzén kiszűrésére. Ám ezeken a szűrőkön kizárólag a tiszta víz molekulái (H2O) jutnak át, minden egyéb fennakad. Ami az előnyük, egyben a hátrányuk is: a hasznos ásványi sókat is kiszűrik, szinte desztillált vizet készítenek, így a szervezetünkből is kimossák a hasznos sókat. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a desztillált vízzel történő folyadékpótlás – sóbevitel hiányában – a szervezet ionegyensúlyának gyors felborulásához, gyengeséghez, fáradtsághoz, fejfájáshoz, majd izomgörcsökhöz, szívritmuszavarokhoz vezethet. A gyártók többsége ezért ún. visszasózó patront alkalmaz, ebből ásványi sók oldódnak bele a szűrt vízbe. Így biztosítják a szükséges kalcium és magnézium szintet az ivóvízben.

Tévhiteink

1. Tévhit: Forralással minden káros anyagot eltüntethetünk az ivóvízből
Nem, a baktériumok ugyan elpusztulnak, de a vírusok, vegyi anyagok, hormonkészítmények, gombák nem. Forralással az arzén sem tűnik el az ivóvízből.
2. Tévhit: A nagyszüleink és szüleink is ugyanezt a vizet itták, miért kéne aggódnunk?
Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, a szakemberek újabb és újabb összefüggéseket tárnak fel. Ma már tudjuk, hogy már a kis koncentrációjú arzénszennyezett csapvíz is káros lehet az egészségre, amennyiben hosszú távon fogyasztják. Nem véletlen, hogy a WHO ajánlásai alapján az Európai Unióban 10 μg/liter a megengedett arzéntartalom az ivóvízben.
3. Tévhit: Az arzént csak a Vízművek által központilag telepített drága szűrőberendezések képesek kiszűrni.
Léteznek a háztartások számára kifejlesztett egyszerűbb, de hatékony eszközök, amelyeket az Országos Tisztiorvosi Hivatal engedélyezett. Ilyen az arzénszűrő kancsó és a csap alá szerelhető arzénszűrő készülék.
3. Tévhit: Az arzént bármelyik hagyományos vízszűrő kancsóval eltávolíthatjuk a csapvízből.
Az arzén NEM szűrhető ki hagyományos víztisztító kancsóval vagy csapra szerelhető általános vízszűrő készülékkel.  Az Országos Tisztiorvosi Hivatal által engedélyezett speciális arzénszűrő kancsóval vagy a csap alá szerelhető arzénszűrő készülékkel azonban igen.

Tippek háziasszonyoknak és édesanyáknak

 • A kismamák és a hat éven aluli gyermekek testsúlyukhoz képest több vizet fogyasztanak, ezért esetükben fokozottan figyeljünk az arzénmentesítésre! Ráadásul a magzat egészsége az édesanya egészségétől függ, ezért a kismamák mindenképpen kerüljék a határérték feletti arzéntartalmú csapvizet!
 • Mielőtt a baba tápszeréhez felforraljuk a csapvizet, mindenképpen használjuk az arzénszűrőt, mivel forralással az arzén nem tüntethető el az ivóvízből!
 • A csapvizet nem csak megisszuk. Ezzel főzünk, így ételeinkbe is bekerül. Figyeljünk arra, hogy a főzés során felhasznált vizet is az arzénszűrő kancsóból öntsük! Mivel a kancsó az ízrontó anyagokat is kiszűri (pl.: klór), ezért finomabb lesz a leves, aromásabb a kávé és a tea.
 • Az arzén a kiskertekben termesztett zöldségekben és gyümölcsökben is kimutatható, hiszen magas arzéntartalmú vízzel öntözzük a növényeket. Ha van rá mód, locsoláshoz is használjuk a szűrt vizet, így elkerülhetjük, hogy az arzén átkerüljön a zöldségbe, gyümölcsbe.
 • A jégkockatartóba is szűrt vizet öntsünk!
 • Ne feledkezzünk meg a házikedvencek egészségéről sem! A kutyát és cicát is itassuk szűrt vízzel!
 • Az arzénszűrő kancsók szűrőbetétjét 4 hetente cseréljük ki még akkor is, ha nem használjuk minden nap!
 • Ha már van asztali vízszűrő kancsónk, nem feltétlenül kell új arzénszűrő kancsót vásárolnunk. Az arzénszűrő betét a legtöbb asztali kancsóban használható!

Próbakő Kommunikáció