Légzésfigyelők otthon

A babamonitorok, babafigyelők, bébiőrzők és légzésfigyelők sokszor adnak fogalomzavarra okot. Indokolt-e a használatuk, s ha igen, a választásnál milyen szempontokat kell igénybe vennünk?
Ha valamely család a babavárás örömei elé néz, előbb vagy utóbb szembesül azzal a termékáradattal is, mely a kereskedelemből és a médiából özönlik rá. Mit tesz egy kezdő szülő ilyenkor? Begyűjti a szükséges információkat, amely kapcsán hamar ellentmondásokkal találkozhat.
A babamonitorok, babafigyelők, bébiőrzők és légzésfigyelők sokszor adnak fogalomzavarra okot. Indokolt-e a használatuk,  s ha igen, a választásnál milyen szempontokat kell igénybe vennünk?
A csecsemőkorszakban a babamonitorizálásban nagyon jó helyen áll Magyarország, azonban ebben a kérdésben az orvosi szakma maga is megosztott. Kell vagy sem? Indokolt vagy felesleges pánikkeltés a babák folyamatos monitorizálása? Az orvosi szakma tehát megosztott a kérdésben, de olyan orvosi hírekről, melyek a bölcsőhalál okairól, vagy megelőzéséről szólnak, még nem nagyon hallottunk…A témáról Dr Szántó Imre professzor urat, a Madarász utcai Kórházban működő Bölcsőhalál Megelőző Központ vezetőjét kérdeztük.
– Mit tudunk ma a bölcsőhalálról, ennek okairól, a befolyásoló körülményekről, a rizikófaktorokról, és az esetleges megelőzhetőségéről?    
A bölcsőhalál hirtelen és váratlan halál, az esemény legtöbbször alvás közben  –  gyakran az éjszaka folyamán  –  következik be. A szülő, ha egyáltalán módja van észlelni, nem találkozik harsány tünetekkel: az eddig normálisan viselkedő baba tónustalanná válik, hangot nem ad, mozgás, légzés nem észlelhető, esetleg a bőr és nyálkahártyák színe megváltozik.   Előfordulhat, hogy gyomortartalom jut vissza a garat, vagy szájüregbe, onnan a légutakba és ez lehet oka is, következménye is a bekövetkező halálnak. A csecsemőnek joga van ilyen körülmények között is megkapni a környezetétől a visszatérés esélyét. Ma már elvileg ez az esély megteremthető. Kell hozzá egy előzetesen felkészített szülő és egy készülék, amely azonnal, megbízhatóan riaszt. Az a csecsemő, aki alá nem helyeznek ilyen légzésmonitort, kritikus esetben nagy valószínűséggel elesik az újjáélesztés lehetőségétől.
Az esemény bekövetkezhet előzetesen beteg kisbabán, de látszólag egészséges csecsemővel is megeshet. A közvetlen kiváltó ok ismeretlen, de számos tényező összefüggésbe hozható a hirtelen bölcsőhalállal:

  • gombával, baktériummal fertőzött matrac,
  • hason fekvő alvási helyzet,
  • kóros reflexek a gyomortartalom visszacsorgása során,
  • veleszületett anyagcserezavarok,
  • nem megfelelő ágyazási technika,
  • hátrányos szociális helyzet,
  • aluliskolázottság,
  • dohányártalom stb.

E  rizikó-tényezőket a felkészített szülők tudatosan csökkenthetik!
Eddigi ismereteink alapján ma úgy fogalmazhatunk, hogy a bölcsőhalál nem vezethető vissza egyetlen okra, hanem többtényezős eseményről van szó. Ha e tényezők egyike-másika szerencsétlen módon találkozik, akkor ezek egymás hatását erősítve vezetnek adott esetben az életfolyamatok hirtelen csődjéhez. A háttérben olyan agytörzsi központok fejlődésének megkésettsége feltételezhető, melyek a légző és keringési rendszer egyensúlyáért, valamint az un. ébresztő reflex működéséért felelősek,- alvás alatt az ébresztő reflexnek köszönhetően a fej elfordul a szabad légzést akadályozó helyzetből.”
– Ön egyetért az otthoni monitorizálás szükségességével?
A fentiek értelmében: feltétlenül, minden csecsemő esetében. Hiszen jelenleg nem rendelkezünk egyetlen diagnosztikus lehetőséggel sem, amely képes volna előre megjósolni a tragédiát. Ismerünk kockázati tényezőket, végezhetünk bölcsőhalál szűrést, mégsem vagyunk képesek elkülöníteni a csecsemők közül egy olyan csoportot, akiket egyáltalán nem fenyeget a veszély. Azt a kérdést tudjuk csak körüljárni, hogy a laikus szülő számára, otthoni körülmények között, mi az a minimális feltételrendszer, amely szükséges ahhoz, hogy az újraélesztést késedelem nélkül elkezdhesse. A választandó monitor típus tekintetében a következőket emeljük ki: legyen a monitor biztonságos, használata ne veszélyeztesse a csecsemőt, téves riasztásokat ne produkáljon.
A monitorok otthoni használata azért fontos, mert ezzel biztosítható a végzetes légzésleállás azonnali észlelése és késedelem nélkül megkezdhető az akut életveszély elhárítása, azaz az újraélesztés.
A monitorok használatát a csecsemőkori hirtelen halál kivédésében nélkülözhetetlennek tartjuk. Ezzel küszöbölhetjük ki a késedelmesen megkezdett újraélesztés veszélyeit.  Hallunk ugyan esetenként olyan véleményeket, melyek szerint a légzésfigyelők használata mellőzhető. Nyilvánvaló azonban, hogy  hirtelen és váratlanul támadt életveszély esetén, – például  éjszaka, – azonnali riasztás nélkül nem kezdhető el időben az újraélesztés. Persze  a módszer haszna csak akkor jelentkezik, ha megbízható készüléket alkalmazunk, amelynek használatára a szülőket előzetesen kiképeztük.
Végezetül az otthoni monitorizálás véleményünk szerinti legfőbb szabályát szeretném kiemelni: „nem egy doboz ment életet, hanem a szülő”. Ezért van kiemelkedő szerepe a szülők felkészítésének, az otthoni monitorozás megszervezésének, a monitorozó szülők gondozásának és folyamatos felügyeletének, melyet a Madarász utcai Gyermekklinikán a Bölcsőhalál Prevenciós Centrum végez.”
www.bolcsohalal.hu