Bababajok

Sírásban tör ki esténként, elutasítja a tejet, mert fáj vagy görcsöl tőle a kis hasa… Sok csecsemő ilyen fajta problémái nem súlyosak, de a mamáknak nagy gondot jelenthetnek. 
Most két gyakori bajt emelünk ki, és néhány jó tanácsot adunk ahhoz, hogy jobban tudjuk kezelni őket.

Kólika a nap végén

A kólika a kisbabáknál görcsös típusú hasi fájdalmat jelent. Hullámokban tör rá a kicsire, majd elmúlik nála, rendszerint hatalmas sírások közepette. A kólika okát régóta kutatják, ám a pontos magyarázat a mai napig sem ismeretes. Biztosan szerepet játszik benne az a tény, hogy a csecsemők kicsinyke hasüregében viszonylag még fejletlen, olykor „rendetlenül” mozgó bélrendszer található. Ez a bélmozgás bizony fájdalmas lehet, és mivel a kisbabák ingerküszöbe még alacsony, nem csoda, ha sírást vált ki náluk. Ahogyan érik és fejlődik a bélrendszer, növekszik a hasüreg, lassan múlik a hasfájás is. Ez általában három-négy hónapos korban következik be. Addig gyakran előfordul, hogy a kólika – főként 17 óra után – naponta ismétlődik. Tünetei: a baba nyugtalan és sír az étkezések után, kivörösödik, és felhúzza a lábát. Feszes lesz a hasa, kissé felfúvódik és gázokat ereszt ki. Ez a kellemetlenség eltarthat fél-egy órán át, de még tovább is.

Mit tehetünk ellene?

  • Egyes elméletek szerint, mivel az emésztési funkciók az egész kicsiknél még nem működnek elég jól, a problémát (például a haspuffadást) a hasban felgyülemlő gázok okozzák.
  • Más tanulmányok alapján a tejben lévő proteineket nem bírják egyes babák, és ún. laktóz allergia alakulhat ki – ez okozza a bajt.
  • De a családi légkör, az anyuka túlságos aggodalma is súlyosbíthatja a helyzetet, a pici egyre feszültebbé válik.

Mit tehetünk ilyenkor?
1. Ügyeljünk rá, hogy a baba ne igyon túl mohón, majd a táplálkozás befejeztével keressünk neki olyan test-pozíciót, mely könnyít a kólika tünetein.
2. Üljünk le például, és fektessük le hason a babát a térdünkre. Vagy ha karba vesszük, és betesszük a bölcsőbe, ill. a kiságyba etetés után, lágyan masszírozzuk a hasát.
3. Azonfelül, ha sétálunk vele a baba-hordozót viselve a szobában, szintén hasznos lehet. Könnyen megnyugtathatja a babát.
4. Ami a tejet illeti: fajtájának „váltogatása” nem tanácsos, kérjük ki gyermekorvos véleményét. Amennyiben anyatejjel tudjuk táplálni a babát, az emésztési görcsök elleni orvosságot is felírathatunk a doktorral.

 Ha a böfiztetés is gondot okoz

Az már megszokott, hogy a baba szopás vagy cumizás után böfizik – kiadja  magából a fölösleges tejet. De két esetet meg kell különböztetni: a szokásos böfizést és a refluxot (emésztési rendellenességet).
Ha kis mennyiséget böfizik fel a baba – az etetés után általában 5-10 percig tartóan – semmi gondot nem jelent, mert biztosan túl sok tejecskét ivott, vagy netán túlzásba vitte a babatápszer fogyasztását. Ez a fajta böfizés nagyobb erőfeszítést nem okoz neki, nem fárasztja ki, és fájdalommentes (ezért nem is sír a kicsi). És ha amúgy jó formában marad, vidáman gőgicsél tovább, nincs ok aggodalomra: a pici gyomorban bizonyos mennyiségű folyadék ill. táplálék elutasítása természetes dolog, és fokozatosan megszűnik. De mégis, mit tehetünk annak érdekében, hogy könnyítsünk a dolgon? Egyszerűen el kell kerülni a baba mozgatását (különböző pózokban és irányokban) az etetés után, emellett nem szabad azonnal lefektetni, és amikor mégis sor kerül rá, célszerű magasabbra emelni a fejét (párnát téve a matrac alá például.) Szükség esetén a gyermekorvos gyógyszert is felírhat, amely elősegíti a böfögést, vagy csökkenti annak intenzitását.
A reflux már komolyabb problémát jelent. Étkezés után a gyomor tartalma nemcsak a patkóbél felé juthat, hanem a nyelőcső alsó záróizmának rossz működése miatt, visszafolyhat a nyelőcsőbe, azaz reflux alakulhat ki. Ilyenkor a kisbaba nagy mennyiséget böfizik, gyakran és váratlanul, hosszabb-rövidebb idő elteltével az etetés után. Rögtön sírni kezd, mert fáj a hasa, vagy köhög emiatt éjjel, illetve felébredhet a fájdalom miatt. Ez esetben feltétlenül konzultáljunk gyermekorvossal.
Galenus