Higgyünk a nullában!

19 000 gyermek hal meg naponta megelőzhető okok miatt. Az UNICEF nemzetközi kampánnyal hívja fel a figyelmet a világ legrosszabb sorban élő gyermekeire, mely kampányhoz a magyar UNICEF október 4-vel csatlakozik.
Az elmúlt 50 év folyamán az UNICEF, partnerei segítségével több mint felére csökkentette a gyerekhalandóság mértékét világszerte. 2011-ben azonban még mindig 6,9 millió gyermek halt meg öt éves kora előtt. Ez azt jelenti, hogy 19 000 gyermek hal meg naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének. Például mert nem kapnak elég ételt, gyógyszert vagy tiszta ivóvizet.

Az alultápláltság veszélye

A világban, az öt év alatti gyerekek közül háromból egy alultápláltság miatt hal meg. Az alultápláltság miatt legyengült gyerekek nagyobb valószínűséggel fertőződnek és halnak meg olyan betegségek következtében, mint a tüdőgyulladás, a hasmenéses betegségek, a malária, a kanyaró vagy az AIDS.
Az alultápláltság elsődleges okai:

  • a megfelelő élelmiszerek hiánya;
  • az elérhető tápanyagok nem tartalmaznak elég vitamint és ásványi anyagot, mint például a cink, az A-vitamin és a jód;
  • sok helyen nincsenek tisztában a szoptatás fontosságával.

500 Ft-ért 200 liter tiszta víz

Sokszor bele sem gondolunk mennyire kevés az, ami elegendő lenne ezeknek a gyerekeknek a túléléshez. A 13 666 UNICEF-es adományvonalra indított hívással 500 forintot lehet rögtön adományozni, amiből az UNICEF például 50 darab víztisztító tablettát tud vásárolni. Ezzel 200 liter tiszta ivóvizet tud biztosítani a gyermekek számára. Havi 3000 Ft rendszeres adományból egy súlyosan alultáplált kisgyerek, naponta egyszer már jól is lakhat.

Elindult az UNICEF „Higgyünk a nullában!” kampánya

Az október 4-én indult magyar UNICEF kampányában olyan neves személyiségek vesznek részt, mint
Dukai Regina, D. Tóth Kriszta, Gyurkó Szilvi, Halász Judit, Oroszlán Szonja, Pécsi Ildikó, Császár Gábor, Cserhalmi György, Fluor Tomi, Kiss Endi, Kocsis Tibor, Molnár Ferenc Caramel, Till Attila
A kampány 3 perces filmjét itt nézheted meg: http://www.youtube.com/watch?v=3k00If-5Pq4

UNICEF