Ezért hasznos az ovulációs teszt

Ma már mindent lehet tesztelni, és szokás is… Az egyelőre még gyermekáldásra váró párok számára az ovulációs teszt jelenthet segítséget.Az ovulációs teszt a termékeny napok meghatározására szolgál, tehát azt – a menstruációs ciklus alatti – pár napot jelzi, amikor a legnagyobb valószínűséggel következhet be a teherbeesés.
A félreértések elkerülése érdekében leszögezendő, hogy az ovulációs teszt nem fogamzásgátló módszer!

Tegyük rendbe: mi is az az ovuláció

Az ovuláció vagy más néven tüszőrepedés, a menstruációs ciklus közepe táján bekövetkező folyamat, amikor a petesejt kiszabadul, a petevezetőbe kerül, és ezt követően 24-36 órán belül megtermékenyíthető. Az előbbi magyarázatban szereplő „közepe táján” időmeghatározás meglehetősen pontatlan, pedig az ovuláció idejének az ismerete a kulcs ahhoz, hogy a megtermékenyíthetőség időszakát pontosan meghatározva a babát tervező párok- a teherbeesés reményében – sikerrel próbálkozzanak.

Hogyan működik az ovulációs teszt?

Az otthon is egyszerűen elvégezhető, nagy biztonsággal (mintegy 99 %) működő ovulációs tesztek a termékeny napok meghatározására alkalmasak, és az emlegetett „közepe táján”-t határozzák meg pontosan. A teszt elvégzéséhez csupán egy alkalmas tartóedénybe, pohárba felfogott vizeletmintára van szükség, és az sem követelmény, hogy reggeli vizeletből történjen a mintavétel.
A tesztek működésének alapja a vizeletben található luteinizáló hormon (LH) szintjének meghatározásán alapul. Az ovulációt 24-36 órával megelőzően a LH szintje hirtelen jelentősen megemelkedik, egy ún. LH-csúcs tapasztalható. Ezt a csúcsot mutatja ki vizeletbe mártást követően az ovulációs teszt. Ha ez az LH-csúcs megjelenik, akkor pozitív az ovulációs teszt.

Mikor érdemes tesztelni?

A tesztelést az ovuláció körülbelül várható ideje előtt 4-5 nappal érdemes megkezdeni. Ennek a kezdő napnak a számítására vonatkozóan valamennyi teszt használati útmutatója tartalmaz táblázatokat. A nőnél jellemző ciklushosszból, annak hosszától (21-31 nap) függően kb. 17-21 napot levonva kapható meg az a szám, ahányadik napon érdemes elkezdeni a tesztelést. Ezt követően naponta 1-1 tesztet célszerű elvégezni, lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban. Az ovulációs tesztek csomagolása általában öt vagy hét tesztet tartalmaz, ami egy havi ciklusra elegendő mennyiség, és optimális esetben kimutatja az adott ciklus LH-csúcsát. Ha az ötödik/hetedik napon elhasznált tesztcsík sem jelez közelgő ovulációt, akkor folytatható egy másik csomag teszttel a vizeletvizsgálat,- a következő napokon.
Előfordulhat, hogy az ovuláció késik, vagy ún. anovulációs ciklusról van szó, amikor elmarad. Ha ez a kimaradás többször megismétlődik, nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Ha a kontrollcsík pozitív…

A teszt pozitivitását a hagyományos teszteken két vonal jelzi; a digitális teszteknél valamilyen szimbólum, pl. egy mosolygó arc jelenik meg. Hagyományos teszteknél a két vonal közül az egyik a kontroll-vonal. Ennek minden esetben meg kell jelennie, ez azt mutatja, hogy működőképes a teszt. Ha ez a kontroll-vonal sem jelenik meg, akkor értékelhetetlen a kapott eredmény (valamilyen ok miatt rossz a teszt). Ha a kontroll-vonal mellett egy közel azonos színerősségű és vastagságú vagy annál markánsabb másik vonal is kirajzolódik, akkor pozitív a teszt.
Ha egy pár gyermeket szeretne és az ovulációs teszt pozitív, akkor a teszt elvégzésének idejétől számolva kb. 24-36 óra múlva bekövetkezik az ovuláció, és ovulációt követen kb. 1 napig termékenyíthető meg a petesejt. A petesejt élettartama rövid, mindössze 24-36 óra. Ha ez alatt nem termékenyül meg, akkor elhal vagy kilökődik. A női szervezetbe jutott spermiumok hosszabb ideig élnek, mintegy 3-5 napig életképesek. Az előbbiek ismeretében a babára vágyó párok „megtervezhetik” a szexuális együttléteik idejét.

…és ha nem

Nem szabad azonban azt várni az ovulációs teszttől, hogy az általa mutatott „menetrend” szerint alakított szexuális együttlétek 100 %-os biztonsággal terhességhez vezetnek. Ha néhány hónapos próbálkozás után sem jön létre a terhesség, javasolt a nőgyógyász szakorvos felkeresése.
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész