A fürdőhelyteszt folytatódott

Összesen 1.121 ellenőrzést végeztek a szezonban a népegészségügyi szakigazgatási szervek közegészségügyi felügyelői a medencés fürdőhelyeken. 522 egységet kerestek fel, ami azt jelenti, hogy a létesítmények 93 százalékába jutottak el a fürdőszezon ideje alatt, sok helyre többször is visszatértek. A különböző szabálytalanságok miatt több mint félmillió forint bírságot szabtak ki.

A fürdők kevesebb mint fele tartotta be maradéktalanul az előírásokat

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése szerint az idén a korábbi évekhez kevesebb, 560 darab fürdőt üzemeltettek a szezonban, ebből 325 kifejezetten csak a nyári hónapokra nyitott ki. Az ellenőrzött egységek 44 százaléka maradéktalanul betartotta a közegészségügyi előírásokat, negyedükben azonban több szabálytalanságot is találtak felügyelőink.

A töltő-ürítő medencékkel volt most is a legtöbb probléma

A vízminőséggel elsősorban az úgynevezett töltő-ürítő medencéknél volt probléma. Az elvégzett hatósági bakteriológiai vízminta vizsgálatok alapján 60 százalékuk kifogásolt minősítést kapott, míg ez az arány a korszerűbb vízforgatós létesítményeknél 21 százalék volt.
Kifogásolt eredmény esetén a népegészségügyi szakigazgatási szervek vizsgálják a működtetés körülményeit, keresve a rossz vízminőség okát. Az üzemeltetőt határozatban kötelezik a megfelelő minőség biztosítására, melyet munkatársaink szigorúan ellenőriznek.

Ahol egész évben nyitva vannak, ott kevesebb a probléma

A vizsgálatok során törekedni kell arra, hogy a fürdőhelyeket a legnagyobb terhelés idején ellenőrizzék, vagyis akkor, amikor sok a vendég. A jogszabály szerint a medencéknél ez 75 százalékos telítettséget jelent, így lehet reális képet kapni a vízminőségről. Általános tapasztalat, hogy az egész évben üzemelő medencés fürdőhelyeknél kevesebb a probléma, vélhetően a folyamatos megfelelési kötelezettségből adódó rutin miatt.

Amivel még baj lehet

A felügyelők a vízminőség mellett a medencék környezetét, a strandok területét is ellenőrzik. Az idén sok probléma volt a dohányzóhelyek megfelelő kijelölésével. Gyakorta visszatérő hiányosság volt, hogy az üzemeltetők nem teljesítették az önellenőrzésre vonatkozó kötelezettségüket, nem vezették megfelelően az üzemnaplót illetve elmulasztották frissíteni az üzemeltetési szabályzatot. Több helyen az is előfordult, hogy túllépték a medence egyidejű terhelésére vonatkozó szabályokat, vagyis túl sok embert engedtek egyszerre a vízbe. Visszatérő probléma a járófelületek, burkolatok töredezettsége, de az üzemeltetők folyamatosan gondoskodtak ezek kijavításáról.
Az országos ellenőrzések során 525 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők, a kiszabott bírságok várható összege meghaladja a félmillió forintot. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz fürdővíz által terjesztett tömeges megbetegedésről, illetve súlyos balesetről nem érkezett bejelentés a nyári hónapokban. Az egész évben nyitva tartó medencés fürdőhelyek ellenőrzése a főszezonon kívül is folytatódik.
ÁNTSZ