A lázzal üzenő lélek

A pszicho-neuroimmunológia bebizonyította azt a – egyébként már régen ismert – tényt, hogy érzelmeink befolyásolják immunrendszerünk működését. A stressz, szorongás, bánat gyengítve az immunrendszert, elősegíti a kórokozók
szervezetbe jutását.
A lázat leggyakrabban fertőzés, azt pedig kórokozók – baktériumok, vírusok – okozzák. Az viszont, hogy valaki megkap-e egy fertőzést, nagymértékben függ immunrendszerének aktuális védekezőképességétől, ami viszont jellemzően lelkiállapot függő.

Felső légúti hurut fáradtságtól?

A meghűlés, a lázas felső légúti hurut (nátha, köhögés, torokfájás, láz) gyakran nehéz szituációkban lép fel, amikor mindenből elegünk van. Nem az élet nagy, döntő, nehéz kríziseiről van szó, csak azokról a mindennapi helyzetekről, túlterhelésekről, amikor szeretnénk visszavonulni, pihenni, egyedül lenni egy keveset.
Szimbolikus értelemben azt jelenti: „hagyjatok engem békén, nem akarok érintkezni, kapcsolatot teremteni senkivel.” Ezt azonban rendszerint még magunknak sem merjük bevallani. Ha viszont megfázunk, nyugodtan mondhatjuk: „Ne gyere a közelembe, lázas vagyok, megfertőzhetlek.” Célunkat tehát elérjük: az emberek megértően távol tartják tőlünk magukat, és így lehetőségünk van kivonni magunkat egy időre a megterhelő helyzetből.

Figyeljünk a test jelzéseire!

Ha nem értjük meg a betegség „üzenetét”, nem lassítunk, nem vonjuk ki magunkat a forgalomból, akkor azt kockáztatjuk, hogy a közönséges meghűlésből súlyosabb betegség alakul ki.
Ha nem figyelünk oda testünk apró jelzéseire, az könnyen megbosszulhatja magát. Gyakran mondjuk: „Csak nem fogok egy ilyen semmiség miatt otthon maradni?” És tovább húzzuk az igát, halomra fertőzve stressztől szintén legyengült immunrendszerű munkatársainkat. Ha túlterheljük védekezőrendszerünk, nem hagyva időt arra, hogy megbirkózzon a kórokozókkal, akkor nagyobb veszélynek tehetjük ki magunkat. A lábon kihordott influenza gyakrabban okoz szövődményeket. Ne várjuk meg, míg egy magas láz, esetleg tüdőgyulladás mindenképpen ágyba kényszerít bennünket.
dr. Valló Ágnes
belgyógyász